Περού: Ανακαλύφθηκε τάφος των Ίνκας κάτω από σπίτι

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν τάφο της εποχής των Ίνκας κάτω από ένα σπίτι στην καρδιά της πρωτεύουσας του Περού, Λίμα. Ο τάφος πιστεύεται ότι έχει λείψανα τυλιγμένα με ύφασμα καθώς και κεραμικά και στολίδια.

Ο επικεφαλής αρχαιολόγος, Χούλιο Αμπάντο, δήλωσε στο Reuters ότι ο τάφος ηλικίας 500 ετών περιείχε «πολλαπλές ταφικές δέσμες» σφιχτά τυλιγμένες με ύφασμα.

Είπε επίσης ότι οι ενταφιασμένοι ανήκαν πιθανώς στην ελίτ της κοινωνίας των Ruricancho, ενός πολιτισμού που κάποτε κατοικούσε στη σημερινή Λίμα, πριν την κυριαρχία των πανίσχυρων Ίνκας σε όλο το μήκος της δυτικής Νότιας Αμερικής, το 1400.

Διάσημοι για τον χρυσό και τις εξελιγμένες κατασκευές τους, συμπεριλαμβανομένου του βασιλικού καταφυγίου Μάτσου Πίτσου στην κορυφή του βουνού, οι Ίνκας ηττήθηκαν από τους Ισπανούς εισβολείς το 1532.

Ο Ιπολίτο Τίκα, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στη Λίμα, δήλωσε συγκινημένος για το αιφνιδιαστικό εύρημα.

«Είναι εκπληκτικό. Πραγματικά δεν έχω άλλες λέξεις για να το περιγράψω», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι μελλοντικές γενιές στην εργατική γειτονιά στο San Juan de Lurigancho θα εκτιμήσουν καλύτερα την πλούσια ιστορία γύρω τους.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν τον Μάιο, αφού τα οικοδομικά σχέδια του Τίκα για την ιδιοκτησία του απαιτούσαν πρώτα αρχαιολογική έρευνα. Η συνοικία της Λίμα είναι γνωστή για εκατοντάδες αρχαιολογικά ευρήματα από πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν πριν και μετά τους Ίνκας.

Ίνκας

Οι Ίνκας ήταν ένας σπουδαίος προκολομβιανός πολιτισμός που άκμασε στη Νότια Αμερική και επίσης η μεγαλύτερη αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς οι οποίοι τους κατέκτησαν με βίαιο τρόπο και αρχηγό τον Ισπανό κονκισταδόρο Φρανθίσκο Πιθάρο. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή, ζούσαν πάνω από 200 έθνη.

Δείτε επίσης: Τη Δευτέρα η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη – Η κατάθεση της πρώην συντρόφου του