Περού: Θρίλερ στις προεδρικές εκλογές – Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, οι υποψήφιοι έχουν διαφορά 0,5%
Πηγή: elcomercio.pe

Περού: Θρίλερ στις προεδρικές εκλογές – Με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, οι υποψήφιοι έχουν διαφορά 0,5%

Ο Πέδρο Καστίγιο, συνδικαλιστής δάσκαλος που ήταν ηγέτης μιας από τις μεγαλύτερες απεργίες δασκάλων στη χώρα το 2020, έχει μέχρι στιγμής το 50.28% των ψήφων, ενώ η Κέικο Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι, έχει το 49.71% των ψήφων.

Όλοι γνωρίζαν πως η ψηφοφορία για το ανώτερο αξίωμα της χώρας – στο Περού τα ηνία της κυβέρνησης ανήκουν στον Πρόεδρο – θα ήταν πολύ κοντά μεταξύ των δύο υποψηφίων στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, σίγουρα δεν περίμεναν πως θα ήταν τόσο κοντά. Με το 94,91% των ψήφων καταμετρημένες οι διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων είναι της τάξης του 0,57%.

Ο Πέδρο Καστίγιο

Μπροστά αυτήν την στιγμή είναι ο Πέδρο Καστίγιο με το κόμμα «Ελεύθερο Περού». Το κόμμα του Καστίγιο τοποθετείται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος. Ο ίδιος έχει προτείνει την κρατικοποίηση σημαντικότατων βιομηχανιών του Περού, όπως είναι οι εξωρύξεις χαλκού και χρυσού, αλλά και πετρελαίου και αερίου.

Λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών είχε δηλώσει πως «η Βενεζουέλα είναι μια δημοκρατία», κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Μια από τις βασικές του θέσεις είναι επίσης η δημιουργία ενός νέου Πολιτικού Συντάγματος με την δημιουργία μιας συνταγματικής συνέλευσης, η οποία θα δώσει στο Κράτος ένα ισχυρότερο ρόλο στην ρύθμιση της αγοράς.

Μια από τις θέσεις του, που είχαν ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις, ήταν και η δήλωση του ότι θα «απενεργοποιήσει» το Συνταγματικό Δικαστήριο του Περού και θα τοποθετήσει σε αυτό νέους δικαστές που θα έκλεγούν από τον λαό.

Πολλά μέλη του κόμματος του έχουν κατηγορηθεί πως έχουν σχέσεις με το Movadef, ο πολιτικός βραχίωνας του «Φωτεινού Μονοπατιού», μιας κομμουνιστικής μαοΐκής τρομοκρατικής οργάνωσης που ρήμαζε την ύπαιθρο του Περού τις δεκαετίες του ’80 και του ’90.

Μάλιστα, ένα μέλος του κόμματος του Καστίγιο, που εξελέγη βουλευτής στον πρώτο γύρο, αυτήν την στιγμή ερευνάται από τις εισαγγελικές αρχές, καθώς κατηγορείται πως κατά την περίοδο της έντονης τρομοκρατικής δραστηριότητας της οργάνωσης είχε συναντηθεί με ηγέτες της στη ζούγκλα του Περού και είχε ταξιδέψει 9 φορές στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει υποστήριξη από ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ωστόσο, το μήνυμα του Καστίγιο και του «Ελεύθερου Περού» φαίνεται πως βρίσκει ανταπόκριση στην ύπαιθρο, στις περιοχές ουσιαστικά εκτός της πρωτεύουσας Λίμα, όπου βρίσκεται το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας των 30 εκατ. κατοίκων. Αυτό το μήνυμα μιας αμεσότερης δημοκρατίας έχει αντίκρισμα σε πολλούς Περουβιανούς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν δει την πανδημία να «θερίζει», πολιτικά σκάνδαλα να αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, και έχουν θυμό προς τους πολιτικούς και το πολιτικό σύστημα.

Κέικο Φουχιμόρι

Η κ. Φουχιμόρι, κόρη του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, σίγουρα δεν θα είχε συγκεντρώσει μέχρι στιγμής αυτό το ποσοστό (49.7%) αν δεν είχε απέναντι της τον Πέδρο Καστίγιο. Άλλωστε, στον πρώτο γύρο η κ. Φουχιμόρι είχε συγκεντρώσε μόλις το 13.41% των ψήφων, καταφέρνοντας ωστόσο με αυτό το ποσοστό να βγει δεύτερη και να περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο κ. Καστίγιο είχε συγκεντρώσει και αυτός ένα μικρό ποσοστό στον πρώτο γύρο, 18.92%.

Η κ. Φουχιμόρι υιοθετεί ένα πολύ πιο μετριοπαθές πλάνο τόσο για την οικονομία του Περού όσο και για το πολιτικό σύστημα. Το κόμμα της «Λαϊκή Δύναμη» άλλωστε τοποθετείται στον κεντρο-δεξιό χώρο του πολιτικού φάσματος. Ωστόσο, η κ. Φουχιμόρι και πολλά μέλη του κόμματος της βρίσκονται υπό διερεύνηση από την δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς. Μάλιστα, η κ. Φουχιμόρι είχε προφυλακιστεί για κάποιους μήνες το 2020.

Κάτι άλλο που ίσως δεν βοηθάει την ηγέτη της «Λαϊκής Δύναμης» είναι η ιστορία του πατέρα της. Ο Αλμπέρτο Φουχιμόρι υπήρξε πρόεδρος του Περού από το 1990 έως το 2000. Ωστόσο, πολλοί Περουβιανοί τον θεωρούν περισσότερο δικτάτορα, παρά Πρόεδρο. Το 1992 ο Φουχιμόρι έκανε αυτό που έμεινε στην μνήμη των Περουβιανών ως «αυτοχτύπημα», έκλεισε δηλαδή, όντας εκλεγμένος Πρόεδρος της χώρας, την Βουλή και τα δικαστήρια και ανέλαβε ο ίδιος τόσο νομοθετικές όσο και δικαστικές εξουσίες.

Η Κέικο Φουχιμόρι έχει αρνηθεί πολλές φορές να αποστασιοποιηθεί πλήρως και να καταδικάσει τις ενέργειες του πατέρα της. Ταυτόχρονα δεν έχει δεσμευθεί ότι εάν εκλεγεί Πρόεδρος δεν θα του δώσει προεδρική χάρη, καθώς ο Φουχιμόρι αυτήν την στιγμή εκτίει μια μακρά ποινή φυλάκισης στο Περού.

Όλα αυτά, από κοινού με την ανάμειξη της σε σκάνδαλα διαφθοράς, οδήγησαν πολλούς Περουβιανούς να ψηφίσουν για τον κ. Καστίγιο σε αυτόν τον δεύτερο γύρο και να τον οδηγήσουν να συγκεντρώσει το 50.28% των ψήφων μέχρι στιγμής, ενώ στον πρώτο γύρο είχε βγει μεν πρώτος, όμως με ποσοστό μόλις 18.92%.

Τι να περιμένουμε

Όσο αυξάνεται η καταμέτρηση των ψήφων τόσο φαίνεται πως αυξάνεται η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, καθώς οι περισσότεροι ψήφοι που έχουν μείνει είναι από τις περιφέρειες της υπαίθρου του Περού, στις περισσότερες εκ των οποίων επιβάλλεται ο Καστίγιο. Ίσως η μόνη ελπίδα για την κ. Φουχιμόρι είναι οι ψήφοι του εξωτερικού, οι οποίες δεν είναι λίγες.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής τα πράγματα δεν φαίνονται καλά για αυτήν.

Δείτε επίσης: Αϊτή: Συμμορίες εισβάλουν σε αστυνομικά τμήματα και αρπάζουν όπλα

Loading