Πλημμύρες στο Περού: 900 άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή του Μάτσου Πίτσου

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες που έπληξαν το Περού είχαν ως αποτέλεσμα περίπου 900 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την τουριστική κοινότητα Μάτσου Πίτσου Πουέμπλο

«Μέχρι στιγμής, σε συντονισμό με τις εταιρείες Inka Rail και Perú Rail, καταφέραμε να μεταφέρουμε 889 τουρίστες από την Μάτσου Πίτσου Πουέμπλο στην Ολιανταϊτάμπο», καθώς η περιοχή πλημμύρισε εξαιτίας της υπερχείλισης ποταμού την Παρασκευή, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ένας άλλος αγνοείται και αρκετά κτίρια, όπως και σιδηροτροχιές, υπέστησαν ζημιές. Το πρόσωπο που αγνοείται δεν είχε εντοπιστεί ακόμη χθες, σημείωσαν οι τοπικές αρχές.

Παράλληλα, η πρόσβαση στα χωριά γύρω από το Μάτσου Πίτσου αποκλείστηκε χθες εξαιτίας διαδηλώσεων αγροτών, που αξιώνουν την παραίτηση του υπουργού Γεωργίας Βίκτορ Μάιτα, σύμφωνα με την εφημερίδα La República.

Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων αποκλείστηκαν επίσης οι σιδηροτροχιές προς το Μάτσου Πίτσου, που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπως όταν σημειώνονται πλημμύρες.

Ο σιδηρόδρομος είναι το βασικό μέσος για να φθάσει κανείς στην ακρόπολη των Ίνκα από το Κούσκο, την άλλοτε πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας τους.

Εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν οι βροχές και οι πλημμύρες στις σιδηροτροχιές, προβλέπεται πως τα δρομολόγια των συρμών για τους τουρίστες θα ανασταλούν ως την 27η Ιανουαρίου τουλάχιστον, σύμφωνα με την Perú Rail.

Περίπου 447.800 άνθρωποι επισκέφθηκαν το 2021 τον αρχαιολογικό χώρο στο Μάτσου Πίτσου, μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, από 1,5 εκατ. προτού εκδηλωθεί η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Δείτε επίσης: Δεν έχει «καμιά διαφορά» με τους Ευρωπαίους η Ουάσινγκτον