Ποια είναι η πιθανή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στην Τουρκία

Για ποιο λόγο έχει αποκλειστεί ο Ιούνιος.

Μεγάλη συζήτηση έχουν σηκώσει στη γειτονική χώρα οι κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες «δείχνουν» ότι η Τουρκία οδεύει σε πρόωρες εκλογές.

Ο Τούρκος πρόεδρος με δεδομένο ότι οι εκλογές απέχουν λίγους μήνες, οξύνει τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας ενώ εδώ και λίγες μέρες έχει αρχίσει τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ η κάμερα «έπιασε» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει χειραψία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Οι κινήσεις αυτές «φουντώνουν» στο εσωτερικό της χώρας τη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, οι οποίες κανονικά επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023. Ωστόσο, υπάρχει ένα νομικό κώλυμα, που θέλει να παρακάμψει ο Ερντογάν και μια συμβολική ημερομηνία.

Ο σκόπελος που θέλει να ξεπεράσει ο Ερντογάν και η συμβολική ημερομηνία

Οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας θα γίνουν στις 17 – 18 Ιουνίου ενώ το Μπαϊράμι πέφτει στις 29 Ιουνίου. Γι’ αυτό λοιπόν έχει αποκλειστεί ο Ιούνιος για το στήσιμο της κάλπης για τις προεδρικές και τις βουλευτικές εκλογές όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Τις περισσότερες πιθανότητες τις συγκεντρώνει η 14η Μαΐου, ενώ αν γίνουν εκείνη τη μέρα, τότε δε θα υπάρχει πρόβλημα και με τον νόμο ο οποίος λέει ότι ο πρόεδρος δε μπορεί να εκλεγεί τρίτη φορά εκτός αν οι εκλογές είναι πρόωρες.

Η 14η Μαΐου είναι… ιδιαίτερη για τον πρόεδρο της Τουρκίας αφού εκείνη την ημερομηνία το 1950 εκλέχθηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές τον οποίο θαυμάζει ο Ερντογάν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν.

Δείτε επίσης: Ερντογάν: «Θα επιτεθούμε στους τρομοκράτες από την ξηρά την πιο κατάλληλη στιγμή για εμάς»