Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξημένη η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυξημένη η απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο επικεφαλής του Φερνάντο Αρίας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης της ρυθμιστικής αρχής.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αύξησε την απειλή της χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού ελέγχου των τοξικών όπλων.

Η κατάσταση στην Ουκρανία αύξησε εκ νέου την πραγματική απειλή που θέτουν τα όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων“, δήλωσε ο Αρίας κατά τη συνεδρίαση στην έδρα του οργανισμού στη Χάγη της Ολλανδίας.

“Αυτό έχει επιδεινώσει τις υφιστάμενες εντάσεις σε τέτοιο σημείο που η ενότητα της διεθνούς κοινότητας στις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις που συνδέονται με τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη δεν μπορεί να λαμβάνεται ως δεδομένη”, πρόσθεσε.

Οι διεθνείς οργανισμοί αφοπλισμού όπως ο ΟΑΧΟ, που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 2013, “έχουν γίνει πλέον χώροι αντιπαράθεσης και διαφωνίας”, δήλωσε ο Αρίας.

Απειλές και ισχυρισμοί που αφορούν την πιθανή χρήση πυρηνικών, χημικών, βιολογικών όπλων αντηλλάγησαν από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, χωρίς όμως καμιά απόδειξη ότι αυτά αναπτύχθηκαν.

Ο Αρίας υπενθύμισε στη Ρωσία και την Ουκρανία ότι ανήκουν στις 193 χώρες που έχουνεπίσημα και οικειοθελώς δεσμευτεί για πάντα πως σε καμία περίσταση να μην αναπτύξουν, παράξουν, αποκτήσουν, αποθηκεύσουν, μεταφέρουν ή χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα”.

Δήλωσε ότι ο ΟΑΧΟ συνεχίζει να παρακολουθεί από κοντά τη σοβαρή αυτή κατάσταση και παραμένει σε επαφή με τις μόνιμες αντιπροσωπείες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας”.

Ο ΟΑΧΟ παρείχε στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημά της, εκπαίδευση για πρώτες βοήθειες σε χημικές επιθέσεις και για την ανίχνευση χημικών διαρροών, δήλωσε ο Αρίας.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Αρίας υπογράμμισε ότι το καθεστώς της Δαμασκού, σύμμαχος της Ρωσίας, επιδεικνύει “σοβαρές αδυναμίες συμμόρφωσης” στα αιτήματα του ΟΑΧΟ.

Δείτε επίσης: Πρόστιμο μαμούθ ύψους 265 εκατομμυρίων ευρώ στη Meta λόγω παραβίασης δεδομένων χρηστών

Loading