Ρωσία και Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης
Το θέατρο είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας
Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα Ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.
Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.
Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.
Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.
Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.
Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.
Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.
Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι ουκρανούς πολίτες.
Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.
Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί».
Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι εντελώς απίθανο να δεχθεί η Μόσχα.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν χθες αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες.
Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.
Στο θέατρο της Μαριούπολης είχαν καταφύγει «πάνω από χίλιοι» άνθρωποι
Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.
Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο.
Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.
«Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.
Δείτε επίσης: Κρεμλίνο: “Απαράδεκτη” η δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν είναι “εγκληματίας πολέμου”
- Alpha Bank: Δωρεάν απεριόριστες συναλλαγές και μηδενική συνδρομή για τις κάρτες bonus
- Φάμελλος προς Στουρνάρα: Τα κέρδη των τραπεζών φτάνουν τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως
- Εκδήλωση του ECI για τις προκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη νέα εποχή στον Λευκό Οίκο
- Ρούμπεν Αμορίμ: «Είμαι πιο επικριτικός με τον εαυτό μου παρά με τους παίκτες μου»
- Αταμάν: «Θα αποκτήσουμε παίκτη μόνο αν μπορεί να προσφέρει στον Παναθηναϊκό»