Politico: Τα 11 βασικά πρόσωπα του Qatargate – Πού βρίσκεται ο καθένας

Politico: Τα 11 βασικά πρόσωπα του Qatargate – Πού βρίσκεται ο καθένας

Η θεαματική πτώση των προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση Qatargate, 6 μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο, και πού βρίσκεται ο καθένας αποκαλύπτει τελευταίο δημοσίευμα του Politico.

Από εκείνη την Παρασκευή του Δεκεμβρίου όταν η Αστυνομία έφερε εις πέρας μια επιχείρηση με στόχο κορυφαία πολιτικά πρόσωπα για σκάνδαλο χρηματισμού και ξένης παρέμβασης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η συγκεκριμένη υπόθεση έφερε μεγάλο πλήγμα στην ΕΕ.

Το μεγάλο δημοσίευμα του Politico πολλοί νυν και πρώην ευρωβουλευτές αλλά και ένας βοηθός τους βρέθηκαν στη φυλακή, με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο. Υπάρχουν ενδείξεις από τους επικεφαλής των ανακριτών ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες.

Με τους περισσότερους βασικούς παράγοντες να είναι πλέον ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης, το Ευρωκοινοβούλιο φιλοξενεί έναν από τους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές που επιστρέφει στην εργασία του – και έναν άλλο που απειλεί να το κάνει.

Όπως επιμένουν οι Βέλγοι εισαγγελείς, τουλάχιστον στη βελγική εφημερίδα Le Soir, η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους. Αλλά κάθε μήνας που περνάει, τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσει.

Το Politico ρίχνει την ματιά του μας στους βασικούς «παίκτες» που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Αντόνιο Παντσέρι-Ο αρχηγός

Η αλήθεια είναι ότι η καριέρα του Αντόνιο Παντσέρι έχει ζημιωθεί πολύ από την ημέρα που το σκάνδαλο είδε το φως της δημοσιότητας.

Ο Παντσέρι φυλακίστηκε στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, παραδέχτηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση και έκανε συμφωνία να μιλήσει με ονόματα αλλά με αντάλλαγμα να μην του επιβληθεί μεγάλη ποινή.

Η σύζυγος και η κόρη του, που είχαν συλληφθεί στην Ιταλία, αφέθηκαν επίσης ελεύθερες.

Στις καταθέσεις του -μερικές από τις οποίες έχει δει το Politico- καρφώνει άλλους ευρωβουλευτές και μιλάει για λήψη δώρων και χρηματικών δωροδοκιών. Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου.

Μπορεί να έφυγε από το Κοινοβούλιο το 2019 αλλά είχε πρόσβαση στο κτίριο λόγω της ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Fight Impunity η οποία έχει έδρα στις Βρυξέλλες.

Eύα Καϊλή – Το αστέρι που έπεσε

Η «γοητευτική Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια» που έγινε πολιτικός ήταν σε ανοδική πορεία, έχοντας περάσει ένα χρόνο ως αντιπρόεδρος της Βουλής πριν η καριέρα της «εκραγεί» τον περασμένο Δεκέμβριο, γράφει το Politico.

Η ίδια εκείνη τη μέρα έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα με πάρα πολλά χρήματα, ωστόσο οι Αρχές τον συνέλαβαν με τα παράνομα προφανώς έσοδα. Η ίδια φυλακίστηκε και μέσα σε διάστημα λίγων ημερών έχασε όλες τις θέσεις που κατείχε.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής είχε μιλήσει με πολύ καλά λόγια για το Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ και είχε επηρεάσει βουλευτές έτσι ώστε να έχουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη άποψη σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα της χώρας του Κόλπου.

Η κ. Καϊλή από την αρχή δήλωνε ότι δεν έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στη φυλακή το μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην φυλακή ισχυρίστηκε κακή μεταχείριση και υποστήριξε ότι οι αρχές παραβίασαν τα δικαιώματά της ως μητέρα μιας μικρής κόρης.

Πρόσφατα απελευθερώθηκε από συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού και σχεδιάζει μια «απίθανη πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο» με την ομάδα των ακριβοπληρωμένων δικηγόρων της.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι – Ο έμπιστος βοηθός

Ο κοινοβουλευτικός βοηθός και σύντροφος της Καϊλή είναι επίσης ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Καϊλή και του Παντσέρι, σύμφωνα με το Politico

Η Αστυνομία του πέρασε χειροπέδες λίγα λεπτά πριν από την Καϊλή και ο ίδιος ομολόγησε άμεσα ότι είναι ένοχος. Αφού ήταν για κάποια χρόνια βοηθός του Παντσέρι, στη συνέχεια ήταν συνεργάτης του ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο ο οποίος είναι επίσης ύποπτος.

Αποφυλακίστηκε. Έχει ήδη εντοπιστεί έξω από το Ευρωκοινοβούλιο και τώρα βρίσκεται ξανά κάτω από την ίδια στέγη με την Καϊλή, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Μαρκ Ταραμπελά – Ο αντιήρωας

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπελά είχε τη φήμη, πριν από το Qatargate, ως μια ζωηρή, προσιτή φιγούρα.

Τώρα πλέον αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι χρημαστίστηκε, αφού ο Παντσέρι είπε ότι πήρε από αυτόν λεφτά μέχρι και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις εργασίες για το Κατάρ στο ευρωκοινοβούλιο. Ο Ταραμπέλα βέβαια λέει από την πλευρά του ότι δεν ισχύει τίποτα τέτοιο.

Ο Tαραμπέλα συνελήφθη τον Φεβρουάριο καιτον έδιωξαν από την πολιτική του ομάδα. Αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο, στη συνέχεια και από τον κατ’ οίκον περιορισμόκαι έχει επιστρέψει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Αντρέα Κοζολίνο – Ο βουλευτής σε αναμονή

Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, ο Ιταλός δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από την ώρα που του πέρασαν χειροπέδες σε νοσοκομείο της Νάπολης τον περασμένο Φλεβάρη, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο ενώ εξκακολουθεί να είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. Οι Βέλγοι θέλουν να γίνει ανάκριση για τα όσα ακούγονται ότι στάθηκε εμπόδιο σε ψηφίσματα όπως το Μαρόκο παίρνοντας λεφτά.

Ο Κοζολίνο, που επίσης εκδιώχθηκε από τη σοσιαλιστική ομάδα, αρνείται κάθε αδίκημα. Μετά από μια παρατεταμένη γραφειοκρατική αντιπαράθεση μεταξύ του βελγικού και του ιταλικού νομικού συστήματος, η έκδοσή του εγκρίθηκε αν και ο Κοτσολίνο ασκεί τώρα έφεση στην υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας. Εάν χάσει, θα μπορούσε να μεταφερθεί πίσω στο Βέλγιο.

Αμπντεραχίμ Ατμούν- Ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

Ως πρεσβευτής του Ραμπάτ στην Πολωνία, ο Μαροκινός πολιτικός ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη πριν γίνει ένα από τα πρώτα δημόσια πρόσωπα του κυκλώματος διαφθοράς που ερευνούν οι βελγικές αρχές. Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το Politico, ο Aτμούν εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

Ο διπλωμάτης επέστρεψε αεροπορικώς στην πατρίδα του στα μέσα Δεκεμβρίου και έκτοτε είναι πολύ διακριτικός, όπως έμαθε το έγκριτο μέσο από δύο άτομα που εργάζονται για τα συμφέροντα του Μαρόκου στην ΕΕ, τα οποία ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους υπό τον φόβο αντιποίνων.

Αλί Μπιν Σαμίχ Αλ Μάρι – Ο «ελεγκτής» του Κατάρ

Πρόκειται για τον υπουργό Εργασίας του Κατάρ ο οποίος εξελέγη τη Δευτέρα πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών παρά το ότι φέρεται να είχε ρόλο στο σκάνδαλο Qatargate. Βέβαια δεν υπάρχει κάποια επίσημη καταγγελία για τον ίδιο, αλλά η Αστυνομία του Βελγίου έχει ερευνήσει γι’ αυτόν ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι.

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας διεθνούς διπλωματίας του Κατάρ για να κερδίσει φίλους, αφού οι δεσμοί με τους γείτονές του στον Κόλπο ξίνισαν. Ήταν επίσης συχνός προσκεκλημένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους.

Νικόλο Φίγκα-Ταλαμάνκα-Ο επικεφαλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο επικεφαλής μιας ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που δραστηριοποιείται στο Κοινοβούλιο της ΕΕ και ονομάζεται No Peace Without Justice (Καμία ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη), ο Ταλαμάνκα συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε νωρίς.

Αλλά αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ύποπτο ρόλο του μετά την ομολογία του Παντσέρι.

Ο Ταλαμάνκα υποστήριξε καθ’ όλη τη διάρκεια την αθωότητά του και ορκίστηκε να συνεχίσει το έργο του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μόνικα Μπελίνι -Η λογίστρια

Η βελγική Αστυνομία ερευνά την πιθανότητα εμπλοκής και της λογίστριας του Παντσέρι η οποία ενδέχεται να διακινούσε παράνομα έσοδα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα.

Περιπλέκοντας περαιτέρω την κατάσταση, βρίσκεται σε εξέλιξη ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές δικαστικές δυνάμεις και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την συγκεκριμένη εταιρεία. Τον περασμένο μήνα, ιταλικό δικαστήριο αρνήθηκε να την εκδώσει στο Βέλγιο.

Λούκα Βισεντίνι – Ο συνδικαλιστής

Ο συνδικαλιστής ηγέτης ήταν ένας από τους πρώτους που συνελήφθη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά για την εκστρατεία του από τη ΜΚΟ του Panzeri Fight Impunity – που παραδόθηκε ως μετρητά μέσα σε χριστουγεννιάτικους φακέλους, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει την αθωότητά του, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά τον προηγούμενο ρόλο του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Αντιμετώπισε εκτεταμένες επαγγελματικές συνέπειες, αφού απολύθηκε από επικεφαλής της ITUC λίγο καιρό αφότου πήρε τη θέση. Τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα παραμένουν ασαφή.

Μαρία Αρενά – «Επαγγελματική φίλη» του Παντσέρι

Η ιταλόφωνη βελγίδα ευρωβουλευτής Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτιδα του κύριου υπόπτου Παντσέρι. Η ίδια περιέγραψε τους δεσμούς τους ως «επαγγελματική φιλία» και ο Παντσέρι επέμενε στην αθωότητά της.

Ούτε ανακρίθηκε ούτε της απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τους εισαγγελείς, έχει δηλώσει σταθερά ότι είναι αθώα και ότι δεν έχει καμία σχέση και συνεχίζει το έργο της ως ευρωβουλευτής. Αλλά αναφέρεται σε ένταλμα σύλληψης ως μέλος μιας ομάδας ευρωβουλευτών που φέρεται να εκτελούσε τις εντολές του Παντσέρι

Παραιτήθηκε από επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ημέρα που το Politico αποκάλυψε ότι δεν δήλωσε ένα πληρωμένο ταξίδι στο Κατάρ – για το οποίο κατηγόρησε τη γραμματέα της. Ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που η Eύα Καϊλή είπε ότι κάλεσε μετά τη σύλληψη του Τζιόρτζι.

Μισέλ Κλέζ – «Μπόνους» ο επικεφαλής εισαγγελέας

Την ώρα που οι 11 είναι ο καθένας μπλεγμένος στο σκάνδαλο μέχρι ένα σημείο, ο Κλεζ έχει αναλάβει να λύσει την υπόθεση.

Ένας αινιγματικός αξιωματούχος που γράφει μυθιστορήματα στον ελεύθερο χρόνο του και έχει εμμονή με το οικονομικό έγκλημα, ο Βέλγος δικαστής εξακολουθεί να ηγείται της έρευνας κατά της διαφθοράς, έχοντας επιβιώσει από την προσπάθεια του Ταραμπέλα να τον απομακρύνει.

Αυτήην την εβδομάδα, δύο μάρτυρες τον κατέγραψαν την ώρα που αποσφράγιζε το γραφείο του Ταραμπέλα και την ώρα που εισέβαλλε στο γραφείο του Κοτσολίνο.

Το αν το μικροσκοπικό Βέλγιο μπορεί να εξαρθρώσει ένα φερόμενο παγκόσμιο κύκλωμα διαφθοράς που έχει πλήξει την καρδιά της δημοκρατίας της ΕΕ μπορεί να εξαρτάται μόνο από αυτόν, καταλήγει το δημοσίευμα του Politico.

Δείτε επίσης: Qatargate: Η Καϊλή θέλει να επιστρέψει στη δουλειά της στο Ευρωκοινοβούλιο

Loading

Play