“Πολιτικός σεισμός” στη Γαλλία μετά τις εκλογές – Χαστούκι για τον Μακρόν, η ακροδεξιά προελαύνει

Η παράταξη του προέδρου της Γαλλίας βγήκε νικήτρια μεν, αλλά τραυματισμένη από τον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθη την Κυριακή: θα στερηθεί την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και θα βρεθεί αντιμέτωπη με «τσουνάμι», την άνευ προηγουμένου προέλαση της άκρας δεξιάς.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τηλεοπτικού σταθμού BFM η προσκειμένη στον πρόεδρο Μακρόν παράταξη θα λάβει από 210 ως 230 έδρες, ενώ αρκετά μεγαλύτερος φαίνεται να είναι, σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των εδρών της αριστερής συμμαχίας του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα κινηθεί ανάμεσα στις 170 και τις 190 έδρες.

Από 80 ως 95 έδρες εμφανίζεται να κερδίζει το κόμμα της Λεπέν, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα κυμανθούν ανάμεσα στις 58 και τις 65 έδρες. Επίσης 20 με 25 βουλευτές εντάσσονται στους ανεξάρτητους.

Το μήνυμα των Γάλλων

Οι Γάλλοι στέλνουν λοιπόν ένα μήνυμα στον Μακρόν αφού τον επανεξέλεξαν για πέντε ακόμη χρόνια τον Απρίλιο: θέλουν να επιβάλουν όρια στην εξουσία του. Η νέα αριστερή συμμαχία και ο Μελανσόν, από την άλλη πλευρά, σημείωσαν τεράστια επιτυχία, δίνοντάς στην Nupes μεγαλύτερη επιρροή ως την πιο ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα της αντιπολίτευσης. Η αποχή, σύμφωνα με προβλέψεις, είναι περίπου 54%, μιάμιση μονάδα μεγαλύτερη από τον πρώτο γύρο, την περασμένη Κυριακή, αλλά 3,4 μονάδες μικρότερη από τον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2017.

Παραδοσιακά, οι υποστηρικτές του νικητή Προέδρου συμμετέχουν πιο δυναμικά στην ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές, ενώ οι οπαδοί των ηττημένων μένουν συχνά στο σπίτι. Ωστόσο, η αριστερή συμμαχία φαίνεται ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει αρκετούς υποστηρικτές για να δυσκολέψει τα πράγματα για τον πρόεδρο. Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική σκηνή εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να υπάρχει ένα κυρίαρχο κόμμα ή μια πλειοψηφία που θα εξασφαλίσει τη συναίνεση και τον συμβιβασμό.

Μεγάλη η αποχή και στον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών το 38,11 %των Γάλλων είχε ψηφίσει ως τις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), ποσοστό μικρότερο από το αντίστοιχο του πρώτου γύρου της προηγούμενης Κυριακής, όπου είχε ψηφίσει το 39,4% Είναι ωστόσο μεγαλύτερο από το ποσοστό του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών του 2017, οπότε είχε ψηφίσει το 35,3%.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η αποχή εκτιμάται από τα γαλλικά ΜΜΕ ότι στο τέλος της ημέρας θα είναι της τάξης του 54%, δηλαδή μεγαλύτερη από αυτήν του πρώτου γύρου που ήταν στο 52,5%, αλλά μικρότερη από αυτή του δεύτερου γύρου του 2017 που ήταν στο 57,4%.

«Δημοκρατικό σοκ»

Συνθέτοντας την μεγάλη εικόνα για το κόμμα του, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε χθες στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 ότι τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών αποτελούν ένα «δημοκρατικό σοκ», όμως ο ίδιος θεωρεί ως αβάσιμο τον φόβο ότι η χώρα θα μείνει ακυβέρνητη. Ο Λεμέρ σημείωσε ότι η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραμένει η μεγαλύτερη στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να προσεγγίσει άλλους πολιτικούς αντιπάλους οι οποίοι συμμερίζονται τις ίδιες ιδέες.

Δείτε επίσης: Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία – Δημοσκοπήσεις: Χάνει για αρκετές έδρες την απόλυτη πλειοψηφία ο Μακρόν