Πολωνία: Η Βουλή ενέκρινε την ανέγερση τείχους στα σύνορα με τη Λευκορωσία για την αποτροπή διέλευσης μεταναστών

Τα χρήματα που θα δοθούν ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ 

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να χτιστεί ένα τείχος στην Πολωνία στα σύνορα με τη Λευκορωσία, έτσι ώστε να μη μπορέσουν να εισέλθουν στη χώρα μετανάστες και πρόσφυγες. Το πολωνικό κοινοβούλιο, σήμερα ψήφισε το σχέδιο της κυβέρνησης και βραχυπρόθεσμα αναμένεται να γίνει και πράξη. 

Τα χρήματα που θα κληθεί να δώσει το κράτος βέβαια για την κατασκευή είναι αρκετά αφού φτάνουν περίπου τα 353 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μήκος του θα είναι πάνω από 100 χιλιόμετρα στα ανατολικά σύνορα της Ε.Ε. Ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε ανακοινώσει ότι θα θέσει σε ισχύ αυτόν τον νόμο μόλις εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Ο λόγος για τον οποίο γίνεται αυτό είναι ότι από το περασμένο καλοκαίρι πάρα πολλοί μετανάστες θέλουν να περάσουν από τα σύνορα της Λευκορωσίας και να εισέλθουν στη χώρα. Τόσο η ΕΕ όσο και η Βαρσοβία έριξαν τα «βέλη» τους κατά του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορώντας τον όρι φέρνει υπηκόους από χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής στο Μινσκ και στη συνέχεια τους ωθεί πέρα από τα σύνορα της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Πολωνίας σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στο καθεστώς του.

Μία από τις κινήσεις του Κοινοβουλίου της χώρας ήταν να ψηφίσει νομοσχέδιο το οποίο θα επιτρέπει να επαναπροωθηθούν μετανάστες έξω από τα σύνορα της χώρας. Παράλληλα ορισμένες ΜΚΟ στέκονται και στις πολύ επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες. 

Ο εθνικιστής πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υποστηρίζει ότι η Πολωνία δέχεται επίθεση από τη Λευκορωσία, και τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι το τείχος είναι απαραίτητο για την «προστασία» της Πολωνίας.

 
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr