Πως είναι η ζωή στα «στρατόπεδα απομόνωσης» στην Κίνα – Σοκάρουν οι εικόνες με τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης (vids)

Πως είναι η ζωή στα «στρατόπεδα απομόνωσης» στην Κίνα – Σοκάρουν οι εικόνες με τις τριτοκοσμικές συνθήκες διαβίωσης (vids)

Εικόνες προκαλούν αίσθηση από τους χώρους συγκέντρωσης των νοσούντων – Τριτοκοσμικές συνθήκες φυλακής σε όσους επιβάλλεται η απομόνωση

Αίσθηση προκαλούν οι εικόνες από τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα social media και δείχνουν τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες εκατοντάδες πολίτες, ανάμεσά τους έγκυες και παιδιά, στοιβάζονται σε μικρά κελιά για να περάσουν την καραντίνα που επιβάλλουν οι αρχές της Κίνας για να αντιμετωπίσουν την πανδημία της νόσου Covid.  

Sprawling quarantine camps with rows upon rows of cramped metal boxes to house people suspected of having Covid-19 have sprung up in China

Μπορεί κατά καιρούς να γίνεται λόγος για ορθή διαχείριση της πανδημίας από την Κίνα και να προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα κρούσματα περιορίζονται σε πολύ χαμηλούς αριθμούς, ωστόσο οι εικόνες μαρτυρούν την εξαθλίωση και την ισοπέδωση της ανθρώπινης αξίας στην προσπάθεια της διαχείρισης της πανδημίας.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», η πολιτική της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη να εφαρμόζει την στρατηγική της απομόνωσης, των πολιτών σε μία προσπάθεια να περιορίσει την μαζική εξάπλωση των κρουσμάτων του κορονοϊού, προϋποθέτει την απομόνωσή τους σε στρατόπεδα που παραπέμπουν σε εποχές που έχουν βαφτεί μαύρες στην ιστορία.

Στα «στρατόπεδα καραντίνας», όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, έγκυες και παιδιά υποχρεούνται να ζουν μέσα σε μεταλλικά κοντέινερ ενώ υπάρχουν αναφορές ότι βρίσκονται υπό κράτηση τις νυχτερινές ώρες. 

Οι καταυλισμοί αυτοί, όπως αναφέρουν πηγές,  είναι σαν τετράγωνα κουτιά, μ΄ένα ξύλινο κρεβάτι και μία μικρή τουαλέτα.

Τα κοντέινερ είναι το ένα δίπλα στο άλλο και όπως φαίνεται και από τα σχετικά βίντεο, οι πολίτες που είναι σε καραντίνα, βρίσκονται υπό αστυνομική επιτήρηση. 

Τα βίντεο που- αν μη τι άλλο- αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας λίγες ημέρες πριν την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, βλέπουν το φως της δημοσιότητας την ώρα που περίπου 20 εκατομμύρια πολίτες έχουν μπει σε καραντίνα μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοιού σε τρεις πόλεις της χώρας. 

Residents wearing masks line up to receive donated necessities in Xi'an amid the harsh lockdown

Οι κινεζικές αρχές δεν θέλουν να διακινδυνεύουν τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και για το λόγο αυτό υιοθετούν την στρατηγική της απομόνωσης, την ώρα που οι περισσότερες χώρες του πλανήτη εφαρμόζουν νέα αυστηρότερα μέτρα περιορίζοντας τους ανεμβολίαστους. 

Η κομμουνιστική χώρα προσπαθεί να εξαλείψει τον ιό παρά τις προειδοποιήσεις ότι η πιο μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον καθιστά αδύνατη μια στρατηγική μηδενικών κρουσμάτων  ακόμη και με τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση του  Πεκίνου.

Το γεγονός όμως ότι έγκυες, παιδιά και ηλικιωμένοι φέρεται να είναι ανάμεσα σε αυτούς που απομονώθηκαν στους καταυλισμούς Σιάν. Οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα κοντέινερ αναγκάζονται να μείνουν για 15 ημέρες.

Κάποιοι που έχουν βιώσει την καραντίνα στις τριτοκοσμικές εγκαταστάσεις, υποστήριξαν ότι η τροφή τους ήταν λίγη και τα κοντέινερ ήταν ψυγείο αφού δεν είχαν θέρμανση. 

Ένα σχόλιο στο διαδίκτυο , όπως αναφέρει το BBC, γράφει: «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ, μόνο είδη πρώτης ανάγκης… Κανείς δεν ήρθε να μας ελέγξει, τι είδους καραντίνα είναι αυτή;

Σε άλλα πλάνα από το στρατόπεδο καραντίνας στην πόλη Σιάν απεικονίζεται ένας άνδρας ο οποίος επειδή παραβίασε τους κανόνες της κανόνες, τρώει της χρονιάς του. Εργαζόμενοι που επιτηρούν το μέτρο της καραντίνας τον ξυλοκοπούν  αφότου έφυγε από το κοντέινερ για να αγοράσει ψωμί. 
Υπάρχουν επίσης και πλάνα από δρόμους της χώρας όπου εργαζόμενοι κατά της πανδημίας, διανέμουν τρόφιμα σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα.    

Footage shared online shows people in the tiny boxes furnished with a wooden bed and a toilet

Χθες, με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, η πόλη Ανιάνγκ μπήκε σε lockdown με τον πληθυσμό της –  5,5 εκατομμύρια άνθρωποι- να παραμένουν σε  κατ’ οίκον περιορισμό και να υποβάλλονται σε διαγνωστικά τεστ. Άλλα 13 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε lockdown στην πόλη Σιαν και 1,1 εκατομμύρια στην πόλη Γιούζου όπου όμως έχουν καταγραφεί κρούσματα της παραλλαγής «Δέλτα».

Την ίδια ώρα, έχουν επιβληθεί περιορισμοί έχουν επιβληθεί και στο λιμάνι Τιάντσιν- απέχει μόλις μία ώρα από το Πεκίνο, το οποίο πρόκειται να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 4 Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης: Πάτρα: Άγριο Bullying  σε 23χρονο φοιτητή

Loading

Play