Πόσο κοστίζει τελικά η ελευθεροτυπία; – 4.000 μέρες φυλακισμένος ο ιδρυτής του Wikileaks

Πόσο κοστίζει τελικά η ελευθεροτυπία στον κόσμο που ζούμε; θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι να φοβούνται ότι και οι ίδιοι θα καταλήξουν 4.000 μέρες φυλακισμένοι;

Τέσσερις χιλιάδες μέρες είναι το κόστος που πληρώνει ο ιδρυτής της αποκαλυπτικής πλατφόρμας Wikileaks ο οποίος πληρώνει το τίμημα της αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας.

propoli

Μια πλατφόρμα η οποία έβγαλε στο φως της δημοσιότητας τα μεγαλύτερα πολιτικά σκάνδαλα του 21ου αιώνα, έμελλε να είναι και η αιτία να μπει ο ιδρυτής της στην φυλακή 4.000 μέρες και… συνεχίζεται.

Στις 4 Ιανουαρίου το Δικαστήριο του Λονδίνου εξέδωσε μια απόφαση η οποία κράτησε ίσες αποστάσεις καθώς ναι μεν απαγόρευσε την έκδοση του ιδρυτή των Wikileaks στην Αμερική, ωστόσο χωρίς να μπαίνει στην ουσία της συζήτησης.

Και σίγουρα η ουσία δεν ήταν στο να έχει καλύτερες συνθήκες κράτησης καθώς όπως σημείωση στην DW η Μάργκιτ Στουμπ, βουλευτής των Πρασίνων το Δικαστήριο «δεν απέρριψε την ουσία των λόγων για έκδοση, ούτε καν τις αμφισβήτησε».

«Για αυτό η απειλή έκδοσης υπάρχει, εάν οι ΗΠΑ αποδείξουν ότι οι συνθήκες κράτησης θα είναι τέτοιες που θα διασφαλιστεί η υγεία του Ασάνζ και συνεπώς και η ζωή του», περί αυτού λοιπόν πρόκειται να γίνει σήμερα η εκδίκαση του εφετείου, και αν αποφασιστεί να μεταβεί στις ΗΠΑ θα είναι μια…. ήττα και ένα χτύπημα στην ελεύθερη δημοσιογραφία.

Η τραγική ειρωνεία στις αποφάσεις του δικαστηρίου, είναι το γεγονός ότι  οι δικαστές του Εφετείου έκαναν δεκτή την έφεση των ΗΠΑ μόνο μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του κυρίου μάρτυρα κατηγορίας, του Ισλανδού Σίγκουρντουρ Ίνγκι Θόρνταρσον, ο οποίος τόνισε ότι «οι κατηγορίες του κατά του Ασάνζ ήταν ψευδείς και ότι του είχαν υποσχεθεί ατιμωρησία και χρήματα.»

Αυτό που φωνάζουν πολλοί ανά τον κόσμο είναι ότι πλέον οι ΗΠΑ ελέγχουν την απόφαση του Εφετείου αφού το μόνο κριτήριο της απόφασης της έκδοσης ή μη είναι μόνο οι συνθήκες κράτησης.

Η ελεύθερη δημοσιογραφία και η φωνή της πεθαίνει, και μαζί της πεθαίνουν και οι ελεύθερες κριτικές πάνω σε πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε πολίτες.

Πέντε από τα κυριότερα σκάνδαλα που αποκάλυψε η Wikileaks:

  1. Επίθεση ελικοπτέρου των ΗΠΑ σε άμαχους στο Ιράκ
  2. Αποκαλύψεις για το Γκουαντάναμο για ανθρώπινα δικαιώματα
  3. Απόρρητα έγγραφα για τους πολέμους των ΗΠΑ
  4. Αποκαλύψεις για τους διπλωματικούς δρόμους και τακτικές των ΗΠΑ
  5. Χιλιάδες email της Sony για κυβερνοεπιθέσεις της Νότιας Κορέας

Δείτε επίσης: Ιράν: Ο πρόεδρος του Ιράν παρουσίασε τη νέα κυβέρνηση

Loading