Μεγαλύτερη ισότητα στην διανομή των εμβολίων σε διεθνές επίπεδο ζητά ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ
Μπορεί η μετάλλαξη Όμικρον να προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσηση σε σχέση με το βασικό στέλεχος Δέλτα, ωστόσο δεν πρέπει να θεωρηθεί ήπια, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη ισότητα παγκοσμίως στη διανομή των εμβολίων και στην πρόσβαση σε αυτά.
Λαμβάνοντας υπόψη τον τρέχοντα ρυθμό ανάπτυξης των εμβολιασμών, 109 χώρες πρόκειται να χάσουν τον στόχο του ΠΟΥ να έχει εμβολιαστεί πλήρως το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού έως τον Ιούλιο, πρόσθεσε ο Τέντρος. Αυτός ο στόχος θεωρείται ότι βοηθά να τερματιστεί η οξεία φάση της πανδημίας.
Μια άλλη παραλλαγή – με την ένδειξη IHU και η οποία καταγράφηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2021 – είναι μεταξύ αυτών που παρακολουθούνται από τον ΠΟΥ αλλά δεν κυκλοφορεί ευρέως, δήλωσε η τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την COVID-19, Μαρία βαν Κέρκοβ.
Υπάρχουν δυο άλλες κατηγορίες μεγαλύτερης σημασίας που ο ΠΟΥ χρησιμοποιεί για την παρακολούθηση των παραλλαγών:
“Παραλλαγή ανησυχίας”, που περιλαμβάνει τη Δέλτα και την Όμικρον, και “παραλλαγή ενδιαφέροντος”.
36 χώρες δεν έχουν φτάσει καν στο 10% της εμβολιαστικής κάλυψης όπως αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη ενώ μεταξύ των ασθενών που νόσησαν σοβαρά παγκοσμίως, το 80% ήταν ανεμβολίαστοι, πρόσθεσε.
Δείτε εδώ την ενημέρωση
Δείτε επίσης: Ιταλία: Εκ νέου ρεκόρ κρουσμάτων
- Ο Λεβαντόφσκι συνεχίζει να ηγείται στη σκόρερ του Champions League
- Αλόνσο: «Μας έλειπε η ωριμότητα στην ήττα από την Ατλέτικο»
- Αναταραχή στα αποδυτήρια του Ντα Λουζ μετά το Μπενφίκα – Μπαρτσελόνα: Καυγάς μεταξύ των παικτών
- Παυλίδης: «Είναι οδυνηρό να χάνεις στο τελευταίο λεπτό»
- Συνελήφθη ανήλικος δράστης ληστείας σε κατάστημα ψιλικών στους Αμπελόκηπους