Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη αλλά δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα μας

Επί 3 ώρες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, συζήτούσαν για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία.

Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» αλλά εξέφρασε στον Ρώσο Πρόεδρο την έντονη ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν σημείωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και με τη δύση:

«Ωστόσο, τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη» αλλά υπογράμμισε πως δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Στη συνέχεια τόνισε τη σπουδαιότητα του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα καθώς θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η ειρωνεία του Πούτιν 

«Τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;», σχολίασε ειρωνικά ο Πούτιν αναφερόμενες στις πληροφορίες των δυτικών ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία

Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις πληροφορίες περί επικείμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν αντέδρασε προβαίνοντας σε ειρωνικό σχόλιο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφερόμενος στις ημερομηνίες που έδινε η Δύση για την εισβολή, ο Πούτιν διερωτήθηκε «τι ώρα θα έπρεπε να αρχίσει ο πόλεμος;»

Kι ενώ είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες Σολτς και Πούτιν στο Κρεμλίνο, ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης.

«Παρ’ όλ’ αυτά», όπως τόνισε, «δεν βλέπει σημαντικά σημάδια αποκλιμάκωσης σε τοπικό επίπεδο».

Από την πλευρά της, η Ε.Ε υποστηρίζει ότι πρόθυμη να συζητήσει τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλειά της ,προειδοποιεί ωστόσο, ότι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς τη Γερμανία – το Nordstream 2 – δεν θα «λειτουργήσει» σε περίπτωση που η Ρωσία προχωρήσει σε πόλεμο στην Ουκρανία.

Δείτε επίσης: Λαβρόφ: «Παρανοϊκές οι εικασίες της Δύσης για τις κοινές ρωσο-λευκορωσικές στρατιωτικές ασκήσεις»