Πούτιν σε Φιλανδό Πρόεδρο: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι λάθος – Μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις μας

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ, κάτι που βλέπει πολύ αρνητικά η Μόσχα, αναμένεται αύριο, Κυριακή

Το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως το τέλος της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν ένα λάθος, εφόσον δεν υπάρχει καμιά απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο.

«Μια τέτοια αλλαγή του πολτικού προσανατολισμού της χώρας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις ρωσοφινλανδικές σχέσεις, οι οποίες για χρόνια αναπτύσσονταν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ εταίρων, όντας αμοιβαία επωφελείς», διαβεβαιώνει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην κατάσταση στην Ουκρανία, όπου από τις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία διεξάγει μια επίθεση. Ο Πούτιν ενημέρωσε τον φινλανδό ομόλογό του για «την κατάσταση των ρωσοουκρανικών συνομιλιών, οι οποίες έχουν πρακτικά διακοπεί από το Κίεβο, το οποίο δεν εκδηλώνει κανένα ενδιαφέρον για εποικοδομητικό και σοβαρό διάλογο», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας

Με ανακοίνωση της η φινλανδική προεδρία σημειώνει ότι ο Φινλανδός πρόεδρος ανέφερε στον Βλαντιμίρ Πούτιν πως οι απαιτήσεις του Κρεμλίνου στα τέλη του προηγούμενου έτους να αποτρέψει την ένταξη χωρών στο ΝΑΤΟ και η εισβολή στην Ουκρανία έχουν αλλάξει ριζικά το σκηνικό.

«Αυτό συμβαίνει και τώρα» αναφέρει η ανακοίνωση της χώρας και συμπληρώνει: «Με την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της. Δεν απομακρύνεται από κανέναν άλλον. Επίσης, στο μέλλον, η Φινλανδία θέλει να φροντίσει τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό τρόπο».

Ο Πρόεδρος Νιινίστο ανέφερε: «η συνομιλία ήταν άμεση και ευθεία και διεξήχθη χωρίς επιθετικότητα. Η αποφυγή των εντάσεων θεωρήθηκε σημαντική».

Δείτε επίσης: Λαβρόφ: «Οι δυτικοί πρέπει να καταλάβουν ότι οι προσπάθειες να μας απομονώσουν είναι μάταιες»