Την Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε με ομόφωνη ανακοίνωσή του «την αποκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτών» στην εξουσία στη χώρα
Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας με τουλάχιστον έναν νεκρό καταγράφτηκαν στο Χαρτούμ την Πέμπτη, την τέταρτη ημέρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που απορρίπτουν οι πολίτες της χώρας. Οι κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν και η διεθνής κοινότητα, ενθαρρύνει την αποκατάσταση της εξουσίας στο Σουδάν από πολιτική μεταβατική κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, μόνος πλέον στο τιμόνι της φτωχής χώρας της Αφρικής που μαστίστηκε από συρράξεις, διέλυσε τη μεταβατική κυβέρνηση που υποτίθεται πως θα καθοδηγούσε την μετάβαση προς τη δημοκρατία και διέταξε να συλληφθούν οι υπουργοί και οι κορυφαίοι δημόσιοι λειτουργοί στις τάξεις της που είναι πολίτες.
Χθες Πέμπτη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε με ομόφωνη ανακοίνωσή του «την αποκατάσταση της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία πολιτών» στην εξουσία στη χώρα, όπου πριν από δύο χρόνια τερματίστηκε η δικτατορία του Όμαρ ελ Μπασίρ έπειτα από τρεις δεκαετίες. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε το αίτημα, δεσμευόμενος να «σταθεί στο πλευρό του λαού του Σουδάν».
«Το μήνυμά μας προς τις στρατιωτικές αρχές του Σουδάν είναι σαφές: ο σουδανικός λαός πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαδηλώνει ειρηνικά», συμπλήρωσε.
Τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί και άλλοι 170 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα, καθώς οι εχθροί του πραξικοπήματος δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν στους δρόμους ώσπου να επανέλθει πολιτική κυβέρνηση παρότι απέναντί τους είναι στρατιώτες και αστυνομικοί με τουφέκια, δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες.
Χθες το απόγευμα, πέρα από τον διαδηλωτή που έχασε τη ζωή του, άλλοι έξι τραυματίστηκαν, αρκετοί από σφαίρες, στο Βόρειο Χαρτούμ, προάστιο που χωρίζει από την πρωτεύουσα ο Νείλος.
«Μπορεί να έχουμε κι άλλους νεκρούς, αλλά είναι δύσκολο να επικοινωνήσουμε με το Βόρειο Χαρτούμ για να το επιβεβαιώσουμε», υπογράμμισε η Επιτροπή Γιατρών, συνδικάτο που συμμετείχε εξαρχής στους αγώνες για εκδημοκρατισμό.
Οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ με πραγματικές σφαίρες, χρησιμοποίησαν βλήματα με περίβλημα από καουτσούκ και δακρυγόνα για να διαλύσουν διαδηλωτές και στη συνοικία Μπούρι, στο ανατολικό τμήμα της πρωτεύουσας, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
Ραντεβού το Σάββατο
«Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να απομακρύνουν όλα τα οδοφράγματα», εξήγησε ο Χάτεμ Άχμεντ, διαδηλωτής. «Τα στήνουμε ξανά μόλις φύγουν. Δεν θα εγκαταλείψουμε προτού αναλάβει την εξουσία πολιτική κυβέρνηση».
«Δεν θέλουμε στρατιωτικό καθεστώς, θέλουμε ζωή δημοκρατική και ελεύθερη», είπε άλλος διαδηλωτής, που τάσσεται υπέρ «της γενικής απεργίας».
Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ανοιχτοί σε ελάχιστες τοποθεσίες στη χώρα καθώς οι αρχές έκοψαν την πρόσβαση στο διαδίκτυο, οι εκκλήσεις για να κατέβει ο κόσμος σε μαζική κινητοποίηση αύριο πολλαπλασιάζονται.
Οι ακτιβιστές θέλουν «ένα εκατομμύριο διαδηλωτές» να ζητήσουν ο στρατηγός Μπουρχάν, που υπηρετούσε στις ένοπλες δυνάμεις τις τρεις δεκαετίες μονοκρατορίας του Ελ Μπασίρ, να πάει να τον ξανασυναντήσει στη φυλακή.
Εξεγερμένοι πρεσβευτές
Τη Δευτέρα, ήταν ο Αμπντάλα Χάμντοκ, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 2019, αυτός που ανατράπηκε από τον στρατηγό Μπουρχάν. Έχει πλέον μεταφερθεί στο σπίτι του στο Χαρτούμ, όμως δεν έχει «ελευθερία κίνησης», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η υπουργός Εξωτερικών Μαριάμ αλ Σαντίκ αλ Μάχντι, η κόρη του πρωθυπουργού και που είχε ανατρέψει ο Ελ Μπασίρ, από τις ελάχιστες περιπτώσεις πολιτικών της μεταβατικής κυβέρνησης που δεν συνελήφθησαν, εξήρε τους διπλωμάτες –68 τον αριθμό, σύμφωνα με έναν εξ αυτών– που καταδίκασαν το στρατιωτικό πραξικόπημα.
Αντιδρώντας, ο στρατηγός Μπουρχάν έπαυσε έξι πρεσβευτές, ανάμεσά τους αυτούς στην Κίνα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Γαλλία και στις ΗΠΑ.
Η προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης συνεχίζεται: οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν, ορισμένες φορές εισβάλλοντας στα σπίτια τους, αρκετούς ακτιβιστές και διαδηλωτές και χθες βράδυ, η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε πως παύθηκε ο διευθυντής της, ο Λουκμάν Άχμεντ, ο οποίος τασσόταν εδώ και καιρό υπέρ πολιτικής κυβέρνησης.
Για να δικαιολογήσει την επιβολή του πραξικοπήματος, ο στρατηγός Μπουρχάν επικαλέστηκε την Τρίτη τον κίνδυνο να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος», έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις υπέρ και εναντίον του στρατού. Δεν έπεισε την Αφρικανική Ένωση, που ανέστειλε τη συμμετοχή του Σουδάν στον οργανισμό, ούτε τις ΗΠΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα, που πάγωσαν την οικονομική βοήθεια που χορηγούν στο Χαρτούμ.
Δείτε επίσης: Στην αντεπίθεση βγαίνει η Τουρκία: Εκβιάζει τις ΗΠΑ με την αγορά SU-35 και SU-57 από τους Ρώσους
- Η Ρωσία καταδεικνύει νέο βαλλιστικό πύραυλο στην επίθεση κατά της Ουκρανίας, αναφέρουν οι ΗΠΑ
- Λακωνία: Εντοπίστηκε σορός άνδρα κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Νέα εποχή για το ΠΑΣΟΚ: Σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική σκηνή
- Γερμανία: Ο Πιστόριους αποσύρει την υποψηφιότητά του υπέρ του Σολτς
- Λίβανος: τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr