«Πρέπει να αντισταθούμε για 7-10 μέρες ακόμα» ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος

«Πρέπει να αντισταθούμε για 7-10 μέρες ακόμα» ανέφερε Ουκρανός αξιωματούχος

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι οι Ρώσοι θέλουν οπωσδήποτε μια στρατιωτική νίκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο πόλεμος στην Ουκρανία για δεύτερη εβδομάδα, με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι έτοιμες να καταλάβουν και το Κίεβο. Ένας Ουκρανός αξιωματούχος, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να κάνουν οι δυνάμεις της χώρας του είναι να μην επιτρέψουν στον ρωσικό στρατό να προχωρήσει το επόμενο διάστημα των 7-10 ημερών έτσι ώστε να μη μπορούν να ισχυριστούν ότι νίκησαν.

Ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι η Ρωσία θέλει πάση θυσία μια στρατιωτική νίκη μέχρι να αρχίσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις, τονίζοντας πως η Μαριούπολη και το Κίεβο είναι οι δύο πόλεις τις οποίες στοχεύει.

«Χρειάζονται οπωσδήποτε κάποια νίκη προτού αναγκαστούν να διεξαγάγουν τις τελικές διαπραγματεύσεις», υποστήριξε ο κ. Ντενισένκο.

«Επομένως το καθήκον μας είναι να αντισταθούμε για 7-10 ημέρες», πρόσθεσε.

Πληροφορίες για 22 νεκρούς στο Σούμι

Στους είκοσι δύο φέρονται να είναι οι νεκροί μετά από ρωσική στρατιωτική επιχείρηση με αεροπλάνα στο Σούμι της Ουκρανίας.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης της ουκρανικής πόλης Dmytro Zhyvytskyi παραχώρησε δηλώσεις στο BBC και είπε ότι οι Ρώσοι προχώρησαν σε βομβαρδισμούς κατοικημένης περιοχής τη νύχτα, και μίλησε για «μαζική δολοφονία».

«Τρεις βόμβες σε ένα βράδυ… Ήταν μια τρομερή νύχτα» είπε στο BBC Ukrainian.

Εννέα άτομα σε ένα μόνο σπίτι φέρεται να σκοτώθηκαν, έξι σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς και περίπου 20 ακόμη μερικώς.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν δημοσιεύθηκαν από τον ίδιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας ότι οι περιοχές οι οποίες αποτελούσαν στόχο για τους Ρώσους δεν ήταν στρατιωτικές.

Ο Zhyvytskyi είπε ότι η πόλη είναι χωρίς ρεύμα και νερό.

Ζελένσκι: Το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να μας δεχτεί – Ανοιχτός στον διάλογο για το καθεστώς του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι δεν θέλει πλέον να επιμείνει ώστε να πετύχει την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, έναν από τους λόγους που επικαλέστηκε η Ρωσία για να εισβάλει στην Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Κάνοντας άλλο ένα «άνοιγμα» προς τη Μόσχα, δηλώνει επίσης έτοιμος για έναν «συμβιβασμό» σε ό,τι αφορά το καθεστώς των αυτονομιστικών εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε μονομερώς την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, λίγες ημέρες πριν να εξαπολύσει τον πόλεμο, στα τέλη Φεβρουαρίου.

«Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, μετρίασε τη θέση μου για το θέμα αυτό εδώ και λίγο καιρό, αφότου αντιληφθήκαμε» ότι το ΝΑΤΟ «δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία» ανέφερε σε αυτήν τη συνέντευξη που μεταδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ώρα ΗΠΑ. «Η Συμμαχία φοβάται ό,τι είναι αμφιλεγόμενη και μια σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο Ζελένσκι, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος «μιας χώρας που παρακαλά γονυπετής» να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Πούτιν απαιτεί να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ και από την Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε για αυτήν την απαίτηση της Μόσχας, ο Ζελένσκι απάντησε στο ABC ότι είναι «ανοιχτός στον διάλογο».

«Μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Πιστεύω ότι όσον αφορά τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη (…) που δεν έχουν αναγνωριστεί παρά μόνο από τη Ρωσία (…) μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση για το μέλλον αυτών των εδαφών», εξήγησε.

«Το σημαντικό για εμένα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη και θέλουν να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας», συνέχισε, εκτιμώντας ότι το ζήτημα «είναι περίπλοκο».

«Πρόκειται για άλλο ένα τελεσίγραφο και απορρίπτουμε τα τελεσίγραφα. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πρόεδρος Πούτιν να αρχίσει να συνομιλεί, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα», κατέληξε.

Δείτε επίσης: Το Κίεβο σχεδίαζε επίθεση στο Ντονμπάς σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Loading