Προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: Οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν σε κλιματική κατάρρευση

Προειδοποιούν αξιωματούχοι του ΟΗΕ: Οι τρέχουσες πολιτικές οδηγούν σε κλιματική κατάρρευση

Τρεις πρώην επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα προειδοποιούν ότι το χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών υποσχέσεων και των ενεργειών θα επηρεάσει το περιβάλλον αμετάκλητα.

Οι πολιτικές που εφαρμόζονται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης θα οδηγήσουν σε «καταστροφική κλιματική κατάρρευση», καθώς οι κυβερνήσεις απέτυχαν να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους, προειδοποιούν τρεις αξιωματούχοι του ΟΗΕ για το κλίμα.

Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ των υποσχέσεων των κυβερνήσεων για την προστασία του κλίματος και των μέτρων και των πολιτικών που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων. Στη σύνοδο κορυφής COP26 τον περασμένο Νοέμβριο οι χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν σχέδια δράσης για τον περιορισμό της θέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, στόχο που θέτει η συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής τα κράτη έχουν δεσμευτεί να περιορίσουν τη θερμοκρασία κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, αλλά οι πολιτικές και τα μέτρα που εγκρίνονται και εφαρμόζονται από τις κυβερνήσεις θα οδηγήσουν σε αυξήσεις της θερμοκρασίας, τουλάχιστον κατά 2,7 C, πολύ πέρα ​​από το όριο της σχετικής ασφάλειας, και ενδεχομένως έως και κατά 3,6 C. Αυτό θα είχε «καταστροφικές» επιπτώσεις στο περιβάλλον, με τη μορφή ακραίων καιρικών φαινομένων, ανόδου της στάθμης της θάλασσας και μη αναστρέψιμων αλλαγών στο παγκόσμιο κλίμα.

Σε κοινό άρθρο τους στον Guardian τρεις πρώην εκτελεστικοί γραμματείς της Σύμβασης Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, οι Michael Zammit Cutajar, Yvo de Boer και Christiana Figueres επισημαίνουν τις καταστροφικές συνέπειες της αποτυχίας ταύτισης των δεσμεύσεων των εθνών για το κλίμα με συγκεκριμένες ενέργειες και πολιτικές.

Συγκεκριμένα αναφέρουν:«Στη συμφωνία του Παρισιού του 2015, όλες οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 C. Δικαιούμαστε τώρα να ρωτήσουμε πού έχουν φτάσει οι προσπάθειές τους, πού κατευθύνονται και πόσο αυθεντικές είναι. Η επιστήμη δείχνει ότι η δράση αυτή τη δεκαετία για τη μείωση όλων των αερίων του θερμοκηπίου είναι κρίσιμη».

Οι τρεις αξιωματούχοι επικαλούνται την έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, που δημοσιεύτηκε πριν λίγους μήνες και που περιγράφηκε ως «άτλαντας ταλαιπωρίας», μέσα στην οποία υποδεικνύεται η εκτεταμένη καταστροφή που ενδέχεται να επέλθει εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε επειγόντως τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

«Οι μυριάδες αναφορές για ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουμε δει το 2022 υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», γράφουν. «Όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή, τόσο περισσότερο κλειδώνουμε σε ένα μέλλον με περισσότερες κατεστραμμένες σοδειές και περισσότερη επισιτιστική ανασφάλεια, μαζί με μια σειρά από άλλα προβλήματα όπως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, οι απειλές για την ασφάλεια των υδάτων, η ξηρασία και η ερημοποίηση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και άλλες πιεστικές κρίσεις».

Σύμφωνα με το άρθρο, οι ενέργειες των ανεπτυγμένων χωρών ήταν μέχρι στιγμής «απογοητευτικές», λόγω της αποτυχίας τους να μειώσουν τις εκπομπές αρκετά γρήγορα και να στηρίξουν οικονομικά τις φτωχότερες χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κατάρρευσης.

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί επίσης την 50ή επέτειο της διάσκεψης της Στοκχόλμης, όπου εκπρόσωποι από όλο τον κόσμο αποφάσισαν για πρώτη φορά ότι η παγκόσμια κατάσταση του περιβάλλοντος είναι ανησυχητική και ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής δράση για την επίλυση προβλημάτων όπως η ρύπανση, η απώλεια ζωικών και φυτικών ειδών, η υποβάθμιση της γης και η εξάντληση των φυσικών πόρων.

Η επέτειος θα πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να ενεργοποιήσουν την αποφασιστικότητά τους, παρά την «παγωμένη» γεωπολιτική, πριν να είναι πολύ αργά, γράφουν οι πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ. «Η ταχέως μεταβαλλόμενη οικονομία σημαίνει ότι ένα μέλλον με ασφάλεια για το κλίμα είναι ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία. Η βούληση των πολιτών για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι σαφής. Καθώς θυμόμαστε τη διάσκεψη της Στοκχόλμης, χρειάζεται οι ηγέτες των εθνών να θυμηθούν τι απέδειξε η συνεργατική δράση ακόμη και σε περιόδους αναστάτωσης. Πρέπει να δούμε τους ηγέτες να εκπληρώνουν τις υποσχέσεις τους για την κλιματική αλλαγή, για την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη».

Καθώς οι κυβερνήσεις παλεύουν με την ενεργειακή κρίση και με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, οι πρώην αξιωματούχοι του ΟΗΕ για το κλίμα υποστηρίζουν μια ταχεία κινητοποίηση προς την καθαρή ενέργεια, η οποία είναι πλέον οικονομικά ανταγωνιστική με τα ορυκτά καύσιμα. «Δεν υπάρχει πλέον λόγος να μην ακολουθήσει κάποιος το μονοπάτι της καθαρής ενέργειας. Πολλοί εταιρικοί παράγοντες κατανοούν την ανάγκη για έγκαιρη δράση σε αυτό το μέτωπο, αλλά οι κυβερνήσεις πρέπει να δώσουν περαιτέρω κίνητρα για τη μετάβαση», γράφουν.

Δείτε επίσης: Σμαράγδα Καρύδη: Μιλά για την περιπέτεια που είχε στο Φεστιβάλ των Καννών – «Ούρλιαζα, πατούσα διάφορους»

Loading

Play