Πρόθυμες να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής Μπάιντεν- Πούτιν δηλώνουν Αυστρία, Ελβετία και Φινλανδία

Τουλάχιστον τρεις είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που ως τώρα έχουν προσφερθεί να φιλοξενήσουν μια σύνοδο κορυφής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που έχει προτείνει ο Τζο Μπάιντεν, μέσα στη διαρκώς αυξανόμενη ένταση και πόλωση, ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.

Ο Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς πρότεινε να φιλοξενήσει η χώρα του την ενδεχόμενη συνάντηση ανάμεσα στους δύο ηγέτες στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη.

“Βρισκόμαστε ήδη σε επαφή με την ρωσική και την αμερικανική πλευρά αν υπάρξει πράγματι μια τέτοια συνάντηση”, δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξή του στο podcast “Πρωινή Ενημέρωση”, το οποίο παρουσιάζει ο Γερμανός δημοσιογράφος Γκάμπορ Στάινγκαρτ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε προτείνει στον Ρώσο ομόλογό του την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής σε μια τρίτη χώρα, κατά προτίμηση ουδέτερο έδαφος στην Ευρώπη και στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Κουρτς τόνισε ότι ο ρόλος του σε μια πιθανή συνάντηση δεν θα πρέπει να υπερτιμάται, αφού δεν υποδύεται τον διαμεσολαβητή, τονίζοντας: 

“Είχαμε πάντα παραδοσιακά καλή επαφή με την Ανατολική Ευρώπη. Είμαστε ουδέτεροι και επομένως ίσως ένας ευπρόσδεκτος συνομιλητής για τη Ρωσία”.

Σύμφωνα με τουλάχιστον ένα δημοσίευμα, και η Ελβετία σκοπεύει αν επιλεγεί να φιλοξενήσει την προγραμματισμένη σύνοδο.

Σημερινό δημοσίευμα της Tages-Anzeiger, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, τονίζει ότι οι πρεσβείες στην Ουάσινγκτον και την Μόσχα έχουν πραγματοποιήσει ήδη σχετικές επαφές.

Το υπουργείο Εξωτερικών στη Βέρνη αρνήθηκε να σχολιάσει “για λόγους εμπιστευτικότητας”, ωστόσο είπε ότι η Ελβετία γενικώς χαίρεται να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες όταν κρίνεται σκόπιμο.

Μια θρυλική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη το 1985, μεταξύ του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, νεοορισθέντα τότε γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται ένα σημείο καμπής στο Ψυχρό Πόλεμο.

Το αν ο Βλάντιμιρ Πούτιν θα αποδεχτεί την πρόσκληση, είναι κάτι που όπως φαίνεται ακόμα παραμένει ανοιχτό.

Λίγο μετά την διατύπωσή της, η Ουάσινγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις στη Μόσχα και η τελευταία αντέδρασε, με απαγόρευση εισόδου στο έδαφός της σε υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο Κουρτς προειδοποίησε ακόμη εναντίον μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. αναφέροντας ότι δεν αποδέχεται την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς ότι οι κινήσεις των στρατευμάτων κατά μήκος του συνόρου με την Ουκρανία ήταν συνηθισμένες στρατιωτικές ασκήσεις.

Χθες, η Φινλανδία προσφέρθηκε και εκείνη να φιλοξενήσει μια σύνοδο κορυφής του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η σκανδιναβική χώρα, που είχε φιλοξενήσει το 2018 τη σύνοδο κορυφής του Πούτιν με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, “ενημέρωσε τόσο την Ουάσινγκτον όσο και τη Μόσχα για την πρόθεσή της να οργανώσει” τη συνάντηση των δύο ηγετών, ξεκαθάρισε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σάουλι Νινίστο.

Δείτε επίσης: Η ρωσική υπηρεσία ασφαλείας έθεσε προσωρινά υπό κράτηση Ουκρανό διπλωμάτη

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ