Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ανελέητες επιθέσεις για να ανακτήσουν τμήματα της μεγαλύτερης επαρχίας.
Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποσύρεται από τη νότια πόλη Χερσώνα της Ουκρανίας και τις γειτονικές περιοχές, σε μια σειρά από ταπεινωτικές αποτυχίες για τις δυνάμεις της Μόσχας στον πόλεμο που διαρκεί 8 μήνες.
Οι ουκρανικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αμέσως την κίνηση και ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει υποστηρίξει τις τελευταίες ημέρες ότι οι Ρώσοι προσποιούνταν την αποχώρηση από τη Χερσώνα για να παρασύρουν τον ουκρανικό στρατό σε μια ριζωμένη μάχη. Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «θέατρο» τις προσπάθειες να πειστούν οι άμαχοι να προχωρήσουν βαθύτερα σε εδάφη που ελέγχονται από τη Ρωσία.
Ο ανώτατος Ρώσος στρατιωτικός, διοικητής στην Ουκρανία, στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, ανέφερε στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου την Τετάρτη ότι ήταν αδύνατο να παραδοθούν προμήθειες στην πόλη Χερσώνα και σε άλλες περιοχές στη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου που βρίσκεται. Ο Σόιγκου συμφώνησε με την πρότασή του να υποχωρήσει και να εγκαταστήσει άμυνες στην ανατολική όχθη.
Η απόσυρση από τη Χερσώνα – η οποία βρίσκεται σε μια περιοχή με το ίδιο όνομα που προσάρτησε παράνομα η Μόσχα – θα ήταν μια άλλη σημαντική οπισθοδρόμηση. Η πόλη, με πληθυσμό 280.000 κατοίκων προπολεμικά, είναι η μόνη περιφερειακή πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν μηδενίσει τη στρατηγική βιομηχανική πόλη, η οποία βρίσκεται στον ποταμό Δνείπερο που χωρίζει την περιοχή και την ίδια τη χώρα.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα ουκρανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν ανελέητες επιθέσεις για να ανακτήσουν τμήματα της μεγαλύτερης επαρχίας.
Περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης που έχει εγκατασταθεί από το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους διορισμένους από τη Μόσχα αξιωματούχους, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό. Τα λείψανα του Γκριγκόρι Ποτέμκιν, του Ρώσου στρατηγού που ίδρυσε τη Χερσώνα τον 18ο αιώνα, μεταφέρθηκαν επίσης από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης της πόλης.
Η πόλη και τμήματα της γύρω περιοχής καταλήφθηκαν τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης καθώς τα ρωσικά στρατεύματα ώθησαν την επίθεσή τους βόρεια από την Κριμαία – την περιοχή που προσαρτήθηκε παράνομα από το Κρεμλίνο το 2014.
Τους τελευταίους μήνες, η Ουκρανία χρησιμοποίησε εκτοξευτές πυραύλων HIMARS που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει επανειλημμένα μια βασική γέφυρα στον Δνείπερο στη Χερσώνα και ένα μεγάλο φράγμα ανάντη που χρησιμοποιείται επίσης ως σημείο διέλευσης. Τα πλήγματα ανάγκασαν τη Ρωσία να βασιστεί σε μποντόνια και πορθμεία που επίσης στόχευαν η Ουκρανία.
Η ρωσική ανακοίνωση ήρθε καθώς χωριά και πόλεις στην Ουκρανία δέχτηκαν πιο σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς την Τετάρτη.
Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 24 τραυματίστηκαν μέσα σε 24 ώρες, ανακοίνωσε το γραφείο του ουκρανού προέδρου. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ρουκέτες, βαρύ πυροβολικό και αεροσκάφη για να επιτεθεί σε οκτώ περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.
Ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις συγκρούστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από τη Snihurivka, μια πόλη περίπου 50 χιλιόμετρα (30 μίλια) βόρεια της νότιας πόλης Kherson.
Το γραφείο του προέδρου είπε ότι συνεχίστηκαν οι εκτεταμένες ρωσικές επιθέσεις στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας. Δύο πόλεις όχι μακριά από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης βομβαρδίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανέφερε. Περισσότερα από 20 κτίρια κατοικιών, ένα βιομηχανικό εργοστάσιο, ένας αγωγός φυσικού αερίου και μια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας υπέστησαν ζημιές στη Νικόπολη, η οποία βρίσκεται πέρα από τον ποταμό Δνείπερο από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia.
Πιο δυτικά, στην περιοχή του Ντνιπροπετρόβσκ, ο Ουκρανός κυβερνήτης ανέφερε «μαζικά» πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας με εκρήξεις ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη που τραυμάτισαν τέσσερις εργαζόμενους σε εταιρεία ενέργειας στην πόλη Ντνίπρο.
«Οι επιθέσεις σε αστικές υποδομές είναι από μόνες τους εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο βρίσκεται σε πόλεμο με τους Ουκρανούς αμάχους, προσπαθώντας να αφήσει εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς νερό και φως (για αυτούς) για να παγώσουν τον χειμώνα», δήλωσε ο κυβερνήτης Valentyn Reznichenko στην ουκρανική τηλεόραση.
Πηγή: APnews
Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Μικροεπεισόδια κατά τη διάρκεια της πορείας (pics)