Ρωσία: Δύο φίλοι του Πούτιν πήραν τη φινλανδική υπηκοότητα παρακάμπτοντας την υπάρχουσα διαδικασία

Ρωσία: Δύο φίλοι του Πούτιν πήραν τη φινλανδική υπηκοότητα παρακάμπτοντας την υπάρχουσα διαδικασία

Δύο φίλοι του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, οι επιχειρηματίες Γκενάντι Τίμτσενκο και ο Μπόρις Ρότενμπεργκ, πήραν τη φινλανδική υπηκοότητα παρακάμπτοντας την ισχύουσα διαδικασία.

Οι αιτήσεις τους δεν είχαν εγκριθεί από τη διεύθυνση αντικατασκοπείας της Αστυνομίας ασφαλείας, αναφέρουν δημοσιεύματα του Φινλανδικού Πρακτορείου Ειδήσεων (STT) και της εφημερίδας «ilta sanomat».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των δημοσιογράφων, η Υπηρεσία Μετανάστευσης δεν απευθύνθηκε στην Αστυνομία ασφαλείας δυο φορές. Μάλιστα στην περίπτωση του Τίμτσενκο, η διαδικασία απόκτησης της υπηκοότητας είχε οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο, που η αντικατασκοπεία δεν πρόφθασε να ασχοληθεί με την υπόθεση, γράφει η εφημερίδα «ilta sanomat».

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς ανώνυμης πηγής της εφημερίδας στους κόλπους της Αστυνομίας ασφαλείας, η διαδικασία εξέτασης της αίτησης είχε οργανωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε όσοι μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση βρισκόντουσαν σε καλοκαιρινές διακοπές.

Οι Ρότενμπεργκ και Τίμτσενκο αιτήθηκαν τη φινλανδική υπηκοότητα το 1998. Η αίτηση του πρώτου εγκρίθηκε σχετικά αργά το 2002, ενώ από τον επιχειρηματία ζητήθηκε για να πάρει την φινλανδική υπηκοότητα να παραιτηθεί από τη ρωσική, την οποία ωστόσο αργότερα απόκτησε εκ νέου.

Η αίτηση του Τίμτσενκο εξετάσθηκε «απίστευτα γρήγορα», επισημαίνει το Φινλανδικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πήρε το φινλανδικό διαβατήριο το 1999.

Τη στιγμή που ο Τίμτσενκο υπέβαλε την αίτηση, σε αντίθεση με τον Ρότενμπεργκ, ήταν ήδη πλούσιος και είχε κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα με έναν φίλο του διοικητή της Υπηρεσίας Μετανάστευσης, επισημαίνει το φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων. Διοικητής τότε ήταν ο Μάττι Σααρελάινεν.

Η αντικατασκοπεία άρχισε να ερευνά το ρόλο που διαδραμάτισε για να αποκτήσει ο Τίμτσενκο τη φινλανδική υπηκοότητα, όπως γράφει η εφημερίδα «ilta sanomat». Όμως η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε επειδή ο ίδιος βγήκε σε σύνταξη.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι εκδίωξαν τη Δημοκρατική Ιλχάν Ομάρ από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της

Loading