Ρωσία – Κίνα: Σε μια μονομαχία γοήτρου για τις νέες τεχνολογίες στα βομβαρδιστικά τους

Ρωσία – Κίνα: Σε μια μονομαχία γοήτρου για τις νέες τεχνολογίες στα βομβαρδιστικά τους

Σε απάντηση στο νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό μεγάλου βεληνεκούς, η Ρωσία και η Κίνα ενδέχεται να προωθήσουν τα σχέδιά τους για νέα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς

Εδώ και χρόνια, η Tupolev εργάζεται πάνω στο μοντέλο PAK-DE ως το νέο βομβαρδιστικό της Μόσχας.

Η Κίνα φέρεται να πλησιάζει στην ολοκλήρωση του μυστικού stealth βομβαρδιστικού Xian H-20, το οποίο οι ειδικοί θεωρούν ότι έχει ομοιότητες με το νέο αμερικανικό βομβαρδιστικό.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι πιθανό να εμπλακούν σε μια μονομαχία γοήτρου για τις νέες τεχνολογίες στα βομβαρδιστικά τους. Στους κύκλους της βιομηχανίας υπάρχουν εικασίες ότι μέχρι το 2025 οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Μόσχα μπορεί να διαθέτουν νέα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, εάν η Ρωσία είναι σε θέση να το κάνει με το νέο της μοντέλο λόγω της αποδυνάμωσής της από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι δεν θα δημοσιευθούν στοιχεία επιδόσεων, όπως το ακριβές βεληνεκές ή το βάρος της βόμβας, όταν παρουσιαστεί το νέο αμερικανικό μοντέλο B-21. Με πολύ γενικούς όρους, η Northrop Grumman μιλάει για “συμβατικές καθώς και πυρηνικές κεφαλές“. Το μοντέλο θα είναι “ένα από τα πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη στον ουρανό, ικανό να χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα πυρομαχικών αποστάσεως και άμεσης επίθεσης“.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι οπλοθυρίδες φέρουν την αναθεωρημένη αμερικανική πυρηνική βόμβα B61-12, μαζί με πυραύλους κρουζ. Το βομβαρδιστικό είναι πιθανό να συνοδεύεται από μη επανδρωμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την προστασία του, την αναγνώριση αλλά και για επιθέσεις. Δεν είναι ακόμη σαφές πότε το πρώτο μοντέλο B-21 Raider θα είναι επιχειρησιακό στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, εργάζονται 6 μοντέλα.

Η Northrop Grumman μιλάει εντυπωσιακά για ένα “ψηφιακό βομβαρδιστικό” και το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος 6ης γενιάς στον κόσμο. Αυτό που εννοείται πάνω απ’ όλα είναι η πλήρης δικτύωση με πληροφορίες ή όπλα από το διάστημα, τον αέρα, το έδαφος ή από πλοία και υποβρύχια.

Σε ένα δίκτυο (JADC2-Joint All-Domain Command and Control), συγκεντρώνονται δεδομένα από όλους τους τομείς των ενόπλων δυνάμεων. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τον έλεγχο των αποστολών και την επιλογή των στόχων. Ένα λεγόμενο “Combat Cloud” σχεδιάζεται επίσης για το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος στο πλαίσιο του προγράμματος FCAS (Future Combat Air System).

Ωστόσο, το μοντέλο που σχεδιάζεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από το 2040.

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Παρουσιάζουν νέο υπερπυρηνικό βομβαρδιστικό απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα

Loading