Ρωσία: Ο λοχαγός Τραορέ διατηρεί τις σχέσεις με το Παρίσι, διαψεύει την παρουσία της Wagner

Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος πήρε την εξουσία με πραξικόπημα, υποστήριξε χθες, Παρασκευή, πως «δεν υπάρχει ρήξη των διπλωματικών σχέσεων» με τη Γαλλία.

Ενώ διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας πραγματοποιούνται τακτικά στην Μπουρκίνα από το Σεπτέμβριο που πήρε την εξουσία, ο λοχαγός Τραορέ δήλωσε πως η επιθυμία του να δει να φεύγουν οι γαλλικές ειδικές δυνάμεις από την Ουαγκαντούγκου δεν έχει επίπτωση στις διπλωματικές σχέσεις με το Παρίσι.

«Τέλος των διπλωματικών συμφωνιών, όχι!», δήλωσε στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του σε δημοσιογράφους της χώρας του. «Δεν υπάρχει ρήξη των διπλωματικών σχέσεων ούτε μίσος εναντίον ενός ιδιαίτερου κράτους», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ρήξη αφορά απλώς το αίτημα της Μπουρκίνα για μια στρατιωτική συμφωνία για την παρουσία των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην Ουαγκαντούγκου. «Είναι απλώς μια διαδικασία που άρχισε και δεν έχει καμιά σχέση με τη διπλωματία».

«Η πρεσβεία της Γαλλίας είναι εδώ (στην Ουαγκαντούγκου), οι υπήκοοι είναι εδώ, έχουμε την πρεσβεία μας εκεί (στο Παρίσι), συνεπώς διπλλωματικά δεν έχει αλλάξει τίποτε», επισήμανε χωρίς να αναφερθεί στις τεταμένες σχέσεις με τον πρεσβευτή της Γαλλίας που ανακλήθηκε στο Παρίσι «για διαβουλεύσεις».

Ο ίδιος διέψευσε επίσης την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων της εταιρείας Wagner στην Μπουρκίνα, η οποία από το 2015 πλήττεται από τη τζιχαντιστική βία και όπου οι βιαιότητες έχουν πολλαπλασιασθεί τους τελευταίους μήνες. «Ακούσαμε παντού ότι η Wagner είναι στην Ουαγκαντούγκου, μάλιστα ρώτησα μερικούς ‘α ναι, και πού βρίσκονται;’», είπε.

«Έχουμε τους Wagner μας, είναι οι VDP (Εθελοντές για την Υπεράσπιση της Πατρίδας, πολίτες βοηθητικοί του στρατού) τους οποίους στρατολογούμε. Αυτοί είναι οι δικοί μας Wagner», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσέγγιση της Μπουρκίνα με τη Ρωσία αντιμετωπίζεται «οπωσδήποτε με πολιτικό τρόπο, αλλά εμείς βρισκόμαστε εδώ για μια αποστολή, είναι η ασφάλεια, αυτή είναι η πρωταρχική αποστολή».

«Θέλουμε αληθινά να εξετάσουμε άλλους ορίζοντες, επειδή θέλουμε συμπράξεις από τις οποίες να κερδίζουν όλοι», δήλωσε προσθέτοντας: «Δεν θέλουμε συμπράξεις που δεν είναι ξεκάθαρες, λίγο αόριστες ή μη ισορροπημένες».

Δείτε επίσης: Qatargate: Ύστερα από σχεδόν δύο μήνες φυλάκισης, αφέθηκε ελεύθερος άνευ όρων ο Νικολό Φιγκά Ταλαμάνκα

Loading