Ανταλλαγή απόψεων για την παροχή νομικών εγγυήσεων για την ασφάλεια της Ρωσίας διεξήχθη κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας – ΗΠΑ.
«Κατέστη σαφές στον Άντονι Μπλίνκεν, ότι η περαιτέρω αγνόηση των νόμιμων ανησυχιών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες σχετίζονται πρωτίστως με τη συνεχιζόμενη από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ στρατιωτική κυρίευση του εδάφους της Ουκρανίας δια της μεγάλης κλίμακας ανάπτυξης δυνάμεων και μέσων της συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας, θα έχει τις πλέον σοβαρές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, το οποίο επισημαίνει ότι «αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν η Ουάσιγκτον αντιδράσει θετικά στα σχέδια συμφωνιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας, για τις οποίες αναμένουμε να λάβουμε την γραπτή και κατ’ άρθρο αντίδραση της αμερικανικής πλευράς την επόμενη εβδομάδα».
Στη ρωσική ανακοίνωση τονίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός «υπέδειξε την επιτακτικότητα της αυστηρής προσήλωσης στη θεμελιώδη αρχή του “αδιαίρετου της ασφάλειας”, που έχει καταγραφεί σε σειρά πολυμερών εγγράφων και πρωτίστως στη Χάρτα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, που υπεγράφη σε ανώτατο επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη το 1999».
Επίσης αναφέρεται ότι ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην «ενδοουκρανική σύγκρουση», σχετικά με την οποία «υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα της τάχιστης και πολυεπίπεδης υλοποίησης από το Κίεβο του “πακέτου μέτρων”, συμπεριλαμβανομένων της αποκατάστασης απευθείας διαλόγου με τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ” και τη “Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ”», όπως αυτοαποκαλούνται οι αυτόνομες διοικήσεις των δύο επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία.
Δείτε επίσης: Ολλανδία: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού
- Γάζα: Ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν ξεπερνά εκείνον στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους
- Σοκ στη Μιανμάρ: 2.886 νεκροί από τον σεισμό – Άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός 5 μέρες μετά
- Καθυστερήσεις στην κυκλοφορία της Αθήνας λόγω κακοκαιρίας: Σημαντικά προβλήματα σε Κηφισό και Αττική Οδό
- Snappi: Η ελληνική neobank που αλλάζει τα δεδομένα, από την Πειραιώς και τη Natech
- ΗΠΑ: Το βίντεο της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική κακοποίηση 15χρονου, μπροστά στον άνδρα της