Ρώσος διπλωμάτης απειλεί Φινλανδία, Σουηδία: «Θα γίνετε στόχοι μας…»

Η Δύση, πάντως, αντέδρασε θετικά στις ανακοινώσεις της Φινλανδίας, και υπόσχεται μια γρήγορη διαδικασία ένταξης – Οι απειλές της Ρωσίας σε ΝΑΤΟ και Φινλανδία – Σουηδία

Η κοινή δήλωση περί της πρόθεσης ένταξης στο ΝΑΤΟ, που έκαναν την Πέμπτη ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν, σε συνδυασμό με αντίστοιχη ανακοίνωση προ ημερών της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγνταλένας Άντερσον, εκλήφθηκαν από την Μόσχα ως αλλαγή των ισορροπιών στα βόρεια της Ρωσίας και προκάλεσαν μία σφοδρή μεν, αλλά αναμενόμενη αντίδραση.

Οι ευθείες απειλές, που εκτόξευσε χθες η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που υποβάλλουν εντός των ημερών αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, προκαλούν νέο κύμα ανησυχίας στην Ευρώπη.

Οι νέες απειλές της Μόσχας έρχονται από τον αναπληρωτή πρέσβη της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολάνσκι, ο οποίος είπε, σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό «UnHerd», ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Δείτε επίσης: ΗΠΑ: Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεσμεύονται να στηρίξουν την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ