Ρουμανία – Κορονοϊός: Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Συνεχίζει να πλήττει η πανδημία του κορονοϊού τη Ρουμανία, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την καταγραφή 1.030 νέων κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο.

Πλέον, η βαλκανική χώρα μετρά 40.163 κρούσματα, ενώ ταυτόχρονα έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο Covid-19 2.101 άνθρωποι.

Η ρουμανική κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει για άλλες 30 ημέρες την κατάσταση συναγερμού (η οποία ισχύει από τις 15 Μαΐου), κοινώς ως τα μέσα Αυγούστου.

Που οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αύξηση των κρουσμάτων τον τελευταίο μήνα οφείλεται ως ένα βαθμό σε ένα νομικό κενό, το οποίο επιτρέπει άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να μη νοσηλεύονται καθόλου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε στις αρχές Ιουλίου πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να νοσηλεύει ή να απομονώνει ανθρώπους με βάση διατάγματα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μόνο με νόμο που θα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Ο Ρουμάνος Υπουργός Υγείας, Νέλου Τατάρου, προειδοποίησε ότι αν η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, τότε θα επιβληθεί καραντίνα σε περιοχές έξαρσης του ιού.

Προειδοποιήσεις από ΠΟΥ

Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χτυπάει το καμπανάκι του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια.

Ο επικεφαλής του προγράμματος έκτακτων καταστάσεων του Οργανισμού, Μάικ Ράιαν, τόνισε με νόημα: «Ενώ ασφαλώς στη δυτική Ευρώπη η ασθένεια έχει τεθεί υπό έλεγχο, παρατηρούμε ακόμη μερικές ανησυχητικές τάσεις στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια, οπότε δεν έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο ακόμη στην Ευρώπη. Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση».

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ακόμη δύο νεκροί στην Ελλάδα – 199 συνολικά