Σάλος στην Γερμανία με την Tesla: Πενιχροί οι μισθοί των εργαζομένων σε σχέση με τις άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες

Μόνο γενναιόδωρος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο Elon Musk με τους μισθούς που προσφέρει, σύμφωνα με εργαζομένους της Tesla στη Γερμανία

Σε εκλογή και συγκρότηση εργατικού συμβουλίου για την εκπροσώπησή τους στην επιχείρηση προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Tesla στο νέο εργοστάσιο στο Βερολίνο, όπως ανέφερε το μεγαλύτερο βιομηχανικό συνδικάτο παγκοσμίως, IG Metall.

Επτά εργαζόμενοι της αμερικανικής εταιρείας πραγματοποίησαν το πρώτο βήμα για τη σύνθεση του συμβουλίου εργαζομένων, μέσω της δημιουργίας μιας εκλογικής επιτροπής, για τις 29 Νοεμβρίου.

«Ένα συμβούλιο εργαζομένων διασφαλίζει ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα έχουν βαρύτητα και θα εισακούονται εντός της επιχείρησης. Αυτό ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη δημοκρατική εργασιακή κουλτούρα της Γερμανίας», δήλωσε ο Birgit Dietze, επικεφαλής της περιοχής του Βρανδεμβούργου για το συνδικάτο IG Metall.

Να σημειώσουμε ότι στο Gigafactory της Tesla στο Βερολίνο θα απασχολούνται 12.000 άνθρωποι. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν έχει προσληφθεί πάνω από το 1/6 του συνόλου, και ως εκ τούτου κρίνεται αδύνατο να υλοποιηθεί σύντομα η εκλογή του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την IG Metall – η οποία επικαλείται συζητήσεις εκπροσώπων της με εργαζόμενους της Tesla – οι μισθοί που προσφέρει η εταιρεία είναι κατά 20% μικρότεροι από αυτούς που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Δηλαδή ο πρώτος μισθός στην Tesla είναι περίπου στα 1.550 ευρώ καθαρά, όταν οι συλλογικές συμβάσεις προβλέπουν το ποσό αυτό να είναι περίπου στα 2.100 ευρώ!

Η Tesla από την άλλη,, φαίνεται να απορρίπτει τα συμβατικά γερμανικά συμβόλαια. Αντιθέτως, προσφέρει πακέτα με δικαιώματα προαίρεσης μετοχών και μπόνους αντί για προκαθορισμένες αποδοχές διακοπών.

Τον περασμένο Απρίλιο ο Elon Musk είχε εκφράσει την αντίθεσή του με τη γερμανική νομοθεσία. Με επιστολή του στις γερμανικές αρχές είχε αναφέρει περίπλοκες απαιτήσεις σχεδιασμού οι οποίες δεν συμμορφώνονται με την επείγουσα ανάγκη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε επίσης: Β. Κορκίδης: «Η Black Friday και Cyber Monday του 2021 θα είναι αναμφίβολα από τα ετήσια market events για περαιτέρω έρευνα»