Σαρλ Μισέλ: “Να αναπτύξουμε θετική ατζέντα με την Τουρκία, υπό τον όρο οτι θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ”

Με δηλώσεις σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ρωτήθηκε αν θεωρεί οτι η Τουρκία μπορεί να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνέχεια της συνάντησης με τον Ερντογάν.

Όπως αναφέρει η Echo, ο Σαρλ Μισέλ υποστήριξε: «Είναι δύσκολο να προβλεφθεί ποια θα είναι η συμπεριφορά της Τουρκίας. Εδώ και κάποιους μήνες οι εντάσεις στη Μεσόγειο μας έχουν ανησυχήσει πολύ. Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ασφάλειας, ευημερίας και σταθερότητας, στο οποίο η Τουρκία παίζει έναν ρόλο σε επίπεδο περιφερειακό και δη στη Λιβύη, στη Συρία και στον Καύκασο. Από την πλευρά μου, εστίασα στο να μεταφέρουμε το μήνυμα της ΕΕ με τρόπο πειστικό».

Την ίδια στιγμή, συμπλήρωσε ότι «αυτό που μπορώ να πω είναι πως τόσο εγώ όσο και η Ούρσουλα ήμασταν πολύ σαφείς. Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε μία θετική ατζέντα με την Τουρκία υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα διατηρήσει και θα ενισχύει την αποκλιμάκωση απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της».

Όσο για το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, ο Μισέλ τόνισε ότι πρόκειται για ένα πιστοποιητικό και όχι για ένα διαβατήριο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ επιθυμεί να εργαστεί προς «την κατεύθυνση ενός κοινού ψηφιακού πιστοποιητικού, ώστε να υπάρχει συνοχή σε επίπεδο ΕΕ».

Δείτε επίσης: Χατζηβασιλείου: “Η Τουρκία λανθασμένα διαχωρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο από την ΕΕ”

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ