Η Ρωσία πραγματοποίησε με επιτυχία την Τετάρτη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «Satan II», ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο που σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν «δεν έχει όμοιό του πουθενά αλλού στον κόσμο».
Με αυτήν την “επίδειξη” ο Ρώσος πρόεδρος θέλησε να στείλει μήνυμα για «όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία».
Η δοκιμή προσφέρει «τροφή για σκέψη σε όσους προσπαθούν να απειλήσουν τη Ρωσία» εν μέσω του πολέμου της Ουκρανίας, είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντησή του με στρατιωτικούς αξιωματούχους που μεταδόθηκε στην τηλεόραση.
Oπως μετέδωσε το Reuters, o Πούτιν εμφανίστηκε στην τηλεόραση να ενημερώνεται από τον στρατό ότι ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί από το Πλεσέτσκ στα βορειοδυτικά της χώρας και έπληξε στόχους στη χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.
“Το νέο πυραυλικό σύστημα έχει τα υψηλότερα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι ικανό να ξεπεράσει όλα τα σύγχρονα μέσα αντιπυραυλικής άμυνας. Δεν υπάρχει ανάλογο στον κόσμο”, είπε ο Πούτιν. “Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους, στη φωτιά της φρενήρους επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας να το σκεφτούν δύο φορές”.
Ικανός να ξεφύγει από όλα τα σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα
Ο RS-28 Sarmat, γνωστός στη Δύση ως “Satan II”, είναι ένας ρωσικός διηπειρωτικός πύραυλος εξοπλισμένος με υγρά καύσιμα, υπό ανάπτυξη από το Makeyev Rocket Design Bureau από το 2009, ενώ φέρεται να μπορεί να ταξιδέψει 35.000 χιλιόμετρα.
O RS-28 Sarmat μπορεί να μεταφέρει περίπου 10 τόνους ωφέλιμου φορτίου ή έως και 10 βαριές ή 15 ελαφριές κεφαλές τύπου MIRV (Multiple independently targetable reentry vehicle) που μπορούν να πλήξουν αντίστοιχα έως 15 διαφορετικούς στόχους.
Ο Sarmat πήρε το όνομά του από έναν νομαδικό λαό, τους Σαρμάτες, που κατά την αρχαιότητα κατοικούσε στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, ανάμεσα στη σημερινή Ρωσία και την Ουκρανία. Ο πύραυλος έχει βάρος πάνω από 200 τόνους και θεωρείται ισχυρότερος από τον προκάτοχό του, τον Voievoda, που έχει βεληνεκές 11.000 χιλιομέτρων. Το 2019 ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι ο Sarmat “πρακτικά δεν έχει όρια όσον αφορά το βεληνεκές” και ότι “είναι ικανός να πλήξει στόχους διασχίζοντας τον βόρειο και τον νότιο Πόλο”.
Δείτε επίσης: Γαλλία – Ντιμπέιτ Μακρόν – Λεπέν: Οι θέσεις τους για την οικονομία
- Δείτε τα γκολ και την κατηγορία της Serie A: Ανάλυση και επόμενοι αγώνες
- Θέλτα – Χετάφε 1-0: Σημαντική νίκη με γκολ του Δουβίκα
- Δέσμευση για ασφαλή σιδηρόδρομο από τον Τζιτζικώστα κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο
- Το πανόραμα της Premier League: Αποτελέσματα και η επόμενη αγωνιστική
- Στο Μέγαρο Μουσικής η παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Παναγιώτη Γιαννάκη