Σε “ανταγωνισμό και διένεξη” Ευρωπαϊκού Συμβουλίου-Κομισιόν αποδίδει ο Τσαβούσογλου το #sofagate

Σε «ανταγωνισμό και διένεξη» μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όχι σε σφάλμα της τουρκικής εθιμοτυπίας αποδίδει το #sofagate ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «ντροπή» το ότι η ευθύνη χρεώθηκε στη χώρα του, περιγράφοντας ως «λυπηρό» το γεγονός ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «ισχυρίζεται πως ό,τι συνέβη έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι γυναίκα παρότι γνωρίζει τι έγινε».

«Εμείς ως Τουρκία γνωρίζουμε τους κανόνες της εθιμοτυπίας. Έχουμε εμπεριστατωμένη κρατική παράδοση. Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 500 χρόνια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Γνωρίζουμε τα της εθιμοτυπίας και μέχρι τώρα δεν υπήρξε απολύτως κανένα πρόβλημα. Και η τουρκική φιλοξενία είναι διάσημη. Δεν ήταν δική μας ευθύνη αυτή η εικόνα», επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

«Λυπάμαι να πω ότι η αιτία είναι ο ανταγωνισμός και η διένεξη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός και εξήγησε ότι κατά την προετοιμασία της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ‘Αγκυρα δεν συμμετείχε η ομάδα της Επιτροπής, αλλά μόνο οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου.

«Και κάναμε ό,τι μας είπαν. Και εγώ ο ίδιος εξεπλάγην. Και ρώτησα τη δική μας εθιμοτυπία. Και μου είπαν, ναι έτσι μας είπε το Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο επεισόδιο που προκλήθηκε όταν η Πρόεδρος της Επιτροπής βρέθηκε να στέκεται αμήχανα όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είχε προβλεφθεί για την ίδια ανάλογο κάθισμα με αυτό του Σαρλ Μισέλ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη ότι επειδή εκτιμά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Επιτροπή, μίλησε μαζί της και της εξήγησε. «Το γεγονός ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν, παρότι γνωρίζει τι συνέβη, λέει ότι αυτό έγινε επειδή είναι γυναίκα, το βρισκω λυπηρό», είπε, διαβεβαιώνοντας ότι στους κανόνες της εθιμοτυπίας δεν υπάρχει για την Τουρκία διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Είχαμε και γυναίκα Πρωθυπουργό στην Τουρκία. Είναι ντροπή τη διένεξη που έχουν μεταξύ τους να την χρεώνεται η Τουρκία», επανέλαβε ο Τσαβούσογλου και κατέληξε ότι στους διεθνείς θεσμούς έχει παρατηρήσει συχνά οι κανόνες της εθιμοτυπίας να οδηγούν σε ανταγωνισμό και διενέξεις. «Ελπίζω να μην το ξαναζήσει αυτό η ΕΕ».

Δείτε επίσης: Μαας- Γερμανός ΥΠΕΞ: “Μόνο ο διάλογος υπόσχεται βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο”- Τι είπε ο Τσαβούσογλου

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube