Σε πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία προτρέπει τον Ερντογάν η Milliyet

Σε πολεμικές αποζημιώσεις από την Ελλάδα στην Τουρκία προτρέπει τον Ερντογάν η Milliyet

Για μία ακόμη φορά η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως αυτή που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Αυτή τη φορά, ένα νέο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής Milliyet αναφέρεται στην ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα αναλαμβάνει διπλωματικές πρωτοβουλίες απέναντι στους ισχυρισμούς της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ και επιχειρεί να αναδείξει τις δυνατότητες της Τουρκίας να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Μάλιστα, επισημαίνει ότι η εφημερίδα απευθύνθηκε σε ειδικούς για τα επιπλέον βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν απέναντι στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Άγκυρας, ειδικός διεθνούς δικαίου, Yucel Acer, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο για τον «εξοπλισμό των νησιών και την παραβίαση του εναέριου χώρου της», έστω και μονομερώς. Ο Acer υπογραμμίζει ότι πιθανότατα το δικαστήριο θα αποφανθεί ότι δεν έχει δικαιοδοσία να αποφασίσει ωστόσο αυτό θα μπορούσε να είναι μία καταγεγραμμένη προσπάθεια της Άγκυρας «να δείξει ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από το νόμο». Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι δυνατό να υποβληθεί και αίτημα για να διεκδικήσει η Τουρκία αναδρομική αποζημίωση «για την περίοδο της ελληνικής κατοχής της Ανατολίας».

milliyet

Από την πλευρά του, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Galatasaray, Ειδικός Διεθνών Σχέσεων, Enis Tulca, υποστήριξε ότι η τελευταία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μοιάζει με άλλες περιόδους και εκτιμά ότι η διαδικασία εξομάλυνσης θα είναι πιο δύσκολη. Ο Tulca τόνισε ότι υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν αποζημίωση σε περίπτωση έναρξης δικαστικής διαδικασίας, που μπορούν να βασιστούν σε μελέτη που έχει κάνει ο ίδιος σε σχέση με τις θηριωδίες της Ελλάδας στην Ανατολία εις βάρος των Tούρκων.

Υπογραμμίζει δε ότι στην έρευνά του το 1999 «αποδεικνύεται» ότι, σύμφωνα με γαλλικές πηγές που επικαλείται, οι Έλληνες διέπραξαν εγκλήματα και μόνο στα αρχεία της Γαλλίας έχουν καταγραφεί ελληνικές παραβιάσεις σε 62 έγγραφα.

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο συνταξιούχος πρέσβης Uluc Ozulker επεσήμανε ότι η πίεση στην εσωτερική πολιτική της Ελλάδας είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πρόσφατη ένταση και τόνισε: «Ας ρίξουμε μια ματιά στο θέμα των αποζημιώσεων. Το πού θα καταλήξει είναι άγνωστο φυσικά».

Δείτε επίσης: Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης εκλέχθηκε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για τις παρακολουθήσεις

Loading

Play