Σεισμός στην Τουρκία: Αγανακτούν οι πολίτες για την κυβέρνηση Ερντογάν – Τι κατέγραψαν οι δημοσκοπήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης

Εκτεταμένη δυσαρέσκεια επικρατεί με την τουρκική κυβέρνηση τρεις εβδομάδες μετά τον θανατηφόρο σεισμό που έπληξε τη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας.

propoli

Αυτό καταγράφεται και στα ποσοστά του κόμματος του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας ALF τα ποσοστά μετά τους φονικούς σεισμούς διαμορφώνονται ως εξής:

-Λαϊκή Συμμαχία (Ερντογάν – Μπαχτσελί) 35,1%

-Συμμαχία του Έθνους (Κιλιτσντάρογλου-Ακσενέρ) 47,6%

-Φιλοκουρδικό HDP 9,8%.

Συγγνώμη ζήτησε ο Ερντογάν για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας από τους κατοίκους της επαρχίας Αντίγιαμαν, μίας από τις πλέον πληγείσες τουρκικές επαρχίες από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Εξαιτίας της καταστροφικότητας των δονήσεων και των κακών μετεωρολογικών συνθηκών, δεν μπορέσαμε να εργασθούμε όπως θέλαμε στο Αντίγιαμαν για πολλές ημέρες. Ζητώ συγγνώμη γι’ αυτό», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην επαρχία αυτή, τρεις εβδομάδες μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στην Τουρκία, έχοντας πλήξει και την γειτονική Συρία.

Ζημιές ύψους άνω των 34 δισ. δολαρίων από τους σεισμούς

Ο σεισμός 7,8 βαθμών Ρίχτερ και οι πολλές μετασεισμικές δονήσεις που συγκλόνισαν τη νότια Τουρκία από τις 6 Φεβρουαρίου έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους άνω των 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφερε σήμερα σε εκτίμησή της η Παγκόσμια Τράπεζα (ΠΤ).

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με το 4% του ΑΕΠ της χώρας το 2021, διευκρινίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση αυτή δεν λαμβάνει υπόψη το κόστος ανοικοδόμησης, «δυνητικά διπλάσιο», ούτε τις συνέπειες για μελλοντική τουρκική ανάπτυξη. Η Παγκόσμια Τράπεζα υπενθυμίζει ότι οι μετασεισμοί που συνεχίζουν να σημειώνονται κινδυνεύουν να αυξήσουν το συνολικό ποσό των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφή. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη τις ζημιές που προκλήθηκαν στη βόρεια Συρία, που οι σεισμοί επίσης προκάλεσαν χιλιάδες θανάτους και μεγάλες ζημιές.

Η τελευταία σεισμική δόνηση μεγέθους 5,6 βαθμών έπληξε σήμερα την τουρκική επαρχία της Μαλάτια προκαλώντας κατάρρευση κτιρίων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν δεκάδες.

«Αυτή η καταστροφή μας υπενθυμίζει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας και ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα τόσο των ιδιωτικών όσο και της δημόσιων υποδομών. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τις τουρκικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση», τόνισε ο Χιμπέρτο Λόπες, διευθυντής του παραρτήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Τουρκία. Το ίδρυμα διευκρινίζει επίσης ότι οι εκτιμήσεις σχετικά με τους τελευταίους μετασεισμούς βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Περίπου 10.000 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 6 Φεβρουαρίου στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών (AFAD). Συνολικά, οι πρόσφατοι σεισμοί έχουν σκοτώσει περισσότερους από 44.000 ανθρώπους στο νότιο και νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό.

Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου, μεγέθους 7,8 βαθμών, κατέστρεψε ή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε περισσότερα από 170.000 κτίρια σε έντεκα επαρχίες της χώρας και έπληξε επίσης το βόρειο τμήμα της γειτονικής Συρίας. Οι πληγείσες τουρκικές επαρχίες, μεταξύ των φτωχότερων της χώρας, φιλοξένησαν επίσης περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Δείτε επίσης: Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση του ΚΚΕ για την θέση του κόμματος για την Ενέργεια

Loading