ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία

Αρκετά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, όπως το Γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, κάνουν λόγο για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία αφού η δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειωθεί κατά πολύ. Ποιοι είναι οι δύο βασικοί αντίπαλοί του.

Τους τελευταίους μήνες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχείρησε τα πάντα για να αποκαταστήσει τη δημοφιλία του στους ψηφοφόρους. 

Ξεκίνησε στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Έστειλε πρόσφυγες στα σύνορα με την Ελλάδα για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη. Με αυτές τις ενέργειες προσπάθησε να ξυπνήσει εθνικιστικά ένστικτα και να αλιεύσει μελλοντικές ψήφους. Επιπλέον, στην πανδημία του κορωνοϊού επιχείρησε να αυτοπροβληθεί ως επιτυχημένος διαχειριστής της κρίσης. Όλα αυτά δεν βοήθησαν. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν, καθώς και ο κυβερνητικός εταίρος του, το υπερεθνικιστικό MHP, έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα ποσοστά που είχαν καταγράψει στις βουλευτικές εκλογές του 2018. Το AKP έχει απωλέσει περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες και σήμερα κυμαίνεται σε ποσοστά μεταξύ 32-39%. 

Η αντιπολίτευση το σταθερό προβάδισμα 

Σύμφωνα με τα μεγαλύτερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων στην Τουρκία- MAK, Avrasya, Area- το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης προηγείται πλέον σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Κύριος λόγος για την μειωμένη δημοτικότητα του προέδρου ο Ερντογάν είναι η συνεχιζόμενη οικονομική και νομισματική κρίση. Κυβερνητικές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των επιτοκίων, δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Ανεργία και πληθωρισμός παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, τα ενοίκια εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη, οι τιμές βασικών αγαθών παραμένουν υψηλές.  

Νταβούτογλου και Μπαμπατσάν ιδρύουν νέο κόμμα 

Επιπλέον, φαίνεται ότι οι Τούρκοι ψηφοφόροι αποκτούν περισσότερες επιλογές: ο πρώην υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατσάν ίδρυσε το Κόμμα της Δημοκρατίας και της Προόδου (DEVA), ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, άλλοτε από τους πιο στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, δοκιμάζει την τύχη του με το νεοιδρυθέν Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek). Και οι δύο στοχεύουν σε απογοητευμένους ψηφοφόρους του AKP.  

Φαβορί ο Μπαμπατσάν ανάμεσα στους δύο 

Ο Νταβούτογλου απευθύνεται περισσότερο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους, ενώ ο Μπαμπατσάν, οικονομολόγος με αναγνωρισμένη κατάρτιση, προβάλλει ένα φιλελεύθερο και μεταρρυθμιστικό προφίλ. Πολλοί πιστεύουν ότι θα ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση που μαστίζει την Τουρκία.