Θα προμηθεύσει ή όχι όπλα στην Ουκρανία; Η Σεούλ λέει ότι η απόφαση “θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία“, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του γραφείου της νοτιοκορεατικής προεδρίας
“Η Νότια Κορέα δεν θα μπορούσε να μείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση σφαγών που λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από τη διεθνή κοινότητα“, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του γραφείου του Νοτιοκορεάτη προέδρου Γιουν Σουκ Γεόλ.
“Αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια θα εξαρτηθεί από τη Ρωσία“, δήλωσε παράλληλα αξιωματούχος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η πολιτική της Νότιας Κορέας είναι εν γένει να μην παρέχει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο, κάτι το οποίο περιπλέκει την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, εξήγησε η ίδια πηγή, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται όμως για “εκούσια” δέσμευση.
“Η σημερινή μας θέση παραμένει αμετάβλητη εκτός κι αν πεθάνουν μαζικά πολίτες“, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.
Η Νότια Κορέα υποστήριξε τις οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα και απέστειλε ανθρωπιστική βοήθεια και μη θανατηφόρο εξοπλισμό στην Ουκρανία. Επίσης υπέγραψε πρόσφατα σημαντικά εξοπλιστικά συμβόλαια με ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία.
“Αν υπήρχε μια κατάσταση που η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορούσε να ανεχθεί, όπως μια επίθεση μεγάλης κλίμακας κατά των αμάχων, μια σφαγή ή μια σοβαρή παραβίαση του δικαίου του πολέμου, θα μπορούσε να είναι δύσκολο να επιμείνουμε για να παρέχουμε μόνον ανθρωπιστική ή οικονομική βοήθεια“, σημείωσε.
Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος άφησε χθες, Τετάρτη, να εννοηθεί σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι η χώρα του θα μπορούσε να προχωρήσει πέραν της ανθρωπιστικής ή οικονομικής βοήθειας για την Ουκρανία υπό συγκεκριμένες συνθήκες, δείχνοντας για πρώτη φορά αλλαγή στη στάση του κατά του εξοπλισμού της Ουκρανίας.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε επίσης στο Reuters ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συντονίζονται στενά με τη Νότια Κορέα για περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία, χαρακτηρίζοντας την συμμαχική χώρα των ΗΠΑ στην Ασία, “σθεναρό εταίρο” στην υπεράσπιση της κυριαρχίας της Ουκρανίας.
“Η Δημοκρατία της Κορέας υπήρξε ένας σθεναρός εταίρος στην υπεράσπιση του δικαιώματος της Ουκρανίας στην εδαφική κυριαρχία έναντι της ρωσικής επίθεσης από τις πρώτες ημέρες της πλήρους κλίμακας εισβολής“, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε απάντηση που απέστειλε στο Reuters μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερώτηση του πρακτορείου για τα σχόλια του Γιουν. Δημοκρατία της Κορέας είναι η επίσημη ονομασία της Νότιας Κορέας.
“Θα συνεχίσουμε τον στενό συντονισμό με τον σύμμαχό μας για επιπρόσθετη υποστήριξη στην Ουκρανία“, πρόσθεσε.
Η Ρωσία αντέδρασε χθες προειδοποιώντας την Σεούλ.
“Δυστυχώς η Σεούλ πήρε μια αρκετά μη φιλική θέση σε όλη αυτήν την ιστορία“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
“Έναρξη παραδόσεων όπλων θα σήμαινε έμμεσα έναν βαθμό ανάμειξης στη σύγκρουση αυτή“, προειδοποίησε.
Η Νότια Κορέα είναι μια ολοένα και πιο σημαντική χώρα εξαγωγής όπλων σε διεθνές επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής αντιτίθετο σε οποιαδήποτε παράδοση όπλων στην Ουκρανία.
Έγγραφο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε πρόσφατα περιγράφει την νοτιοκορεατική κυβέρνηση ως διχασμένη ανάμεσα στην σημερινή πολιτική της όσον αφορά τη θανατηφόρα βοήθεια και τα αυξανόμενα αιτήματα της Δύσης για να εξασφαλιστούν όπλα για την Ουκρανία.
Ο Γιουν θα μεταβεί στις ΗΠΑ στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης την ερχόμενη εβδομάδα.
Δείτε επίσης: Σουδάν: Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF ελέγχουν το προεδρικό μέγαρο