Αυτή είναι η δεύτερη συνεχόμενη θητεία του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ορκίστηκε σήμερα νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Σερβία.
Στην ορκωμοσία του παρόντες ήταν ο Πατριάρχης των Σέρβων Πορφύριος και ο επικεφαλής όλων των θρησκευτικών δογμάτων, ο εκπρόσωπος των Σέρβων στο προεδρείο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ αλλά και αντιπροσωπείες άλλων κρατών.
Ο Βούτσιτς απολάμβανε την υποστήριξη χιλιάδων πολιτών οι οποίοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο.
Οι εκλογές έγιναν στις 3 Απριλίου και ο Αλεξάνταρ Βούτστις εξελέγη από τον πρώτο γύρο σχετικά εύκολα αφού συγκέντρωσε το 58,5% των ψήφων. Σε πέντε χρόνια θα γίνουν ξανά εκλογές ενώ αυτή η θητεία του είναι η δεύτερη συνεχόμενη.
«Προτεραιότητα η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανεξαρτησία»
Ο κ. Βούτσιτς στα όσα είπε μετά την ορκωμοσία του σχολίασε ότι προτεραιότητές του θα αποτελέσουν «η ειρήνη, η σταθερότητα, η ανεξαρτησία στη λήψη αποφάσεων, η ελευθερία της Σερβίας, η ασφάλεια, η υγεία, η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».
Όσον αφορά τα όσα γίνονται εκτός συνόρων ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να αλλάξει η ουδέτερη στάση της χώρας του παρά το γεγονός ότι ασκούνται πιέσεις να πάει με μια πλευρά.
«Δεν υπάρχουν ούτε αντιδυτικές ούτε ρωσοφοβικές συμπεριφορές στη Σερβία. Εμείς δεν διώκουμε τον Σαίξπηρ, τον Ντοστογιέφσκι, τον Γκαίτε και τον Χέμινγουεϊ, όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στη Σερβία και μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για αυτό», είπε ο Βούτσιτς.
Στη συνέχεια τόνισε την αρνητική του στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία λέγοντας πως «αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ωστόσο συμπλήρωσε ότι ήταν παράνομη και η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999.
Στάθηκε και στην ενίσχυση του στρατού λέγοντας πως είναι πολύ σημαντικό να γίνει κάτι τέτοιο, «για να μην περάσει απ’ το μυαλό κανενός να απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας».
Για το Κόσοβο τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία ενισχύουν την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος επισημαίνοντας ότι η λύση θα πρέπει να είναι συμβιβαστική.
Παράλληλα ο κ. Βούτσιτς δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης για το ότι η ορκωμοσία του έγινε παρουσία των βουλευτών της παλιάς Βουλής και όχι της καινούριας από τις 3 Απριλίου η οποία προέκυψε την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές.