Σιγκαπούρη: Το 2028 θα έχει τον πρώτο «υπερυψηλό» ουρανοξύστη της – Δείτε τα σχέδια

Σιγκαπούρη: Το 2028 θα έχει τον πρώτο «υπερυψηλό» ουρανοξύστη της – Δείτε τα σχέδια

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη είναι εμπνευσμένος από τα δάση μπαμπού.

Η Σιγκαπούρη πρόκειται να υποδεχθεί τον πρώτο «υπερυψηλό» ουρανοξύστη της, το ύψος του οποίου θα ξεπερνά τα 300 μέτρα. Ο νέος πύργος, γνωστός ως 8 Shenton Way, θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2028 και θα στεγάζει γραφεία, ένα ξενοδοχείο και 34 ορόφους πολυτελών κατοικιών.

Ο ουρανοξύστης, ο οποίος θα εκτείνεται σε 1,6 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια, έχει σχεδιαστεί από τους Skidmore, Owings & Merrill (SOM), τους Αμερικανούς αρχιτέκτονες πίσω από το Burj Khalifa του Ντουμπάι, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο σχεδιασμός του ουρανοξύστη είναι εμπνευσμένος από τα δάση μπαμπού. Οι ψηφιακές απεικονίσεις δείχνουν μια σειρά από καταρράκτες ορθογώνιων μορφών που καταλήγουν σε βεράντες στην ταράτσα. Το έργο θα περιλαμβάνει πάνω από 107.000 τετραγωνικά πόδια υπερυψωμένου χώρου πρασίνου, με φυτά που έχουν επιλεγεί ειδικά για να προσελκύουν πουλιά και πεταλούδες. Περισσότεροι από τους μισούς διαμορφωμένους χώρους του χώρου θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε χώρους που θα είναι άνετοι και τους οποίους οι άνθρωποι θα θέλουν να επισκέπτονται», δήλωσε ο επικεφαλής σχεδιασμού της SOM, Νικ Μεντράνο, σε συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «όλοι οι κάτοικοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φύση μέσα σε ένα χώρο που θα εκτείνεται σε τρεις ή τέσσερις ορόφους».

Η εταιρεία δήλωσε επίσης ότι το 8 Shenton Way θα είναι μεταξύ των πλέον βιώσιμων ουρανοξυστών της Ασίας. Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο πύργος ύψους 305 μέτρων θα καταναλώνει 55% λιγότερη ενέργεια από ό,τι απαιτείται για να επιτύχει την υψηλότερη βαθμολογία βιωσιμότητας της τοπικής κυβέρνησης, δήλωσαν οι αρχιτέκτονες.

Ο εταίρος σχεδιασμού της SOM, Μουσταφά Αμπαντάν, δήλωσε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσοψης από τερακότα, ενισχυμένο μπαμπού και θερμοαποδοτικό γυαλί. Τα οριζόντια και κάθετα «πτερύγια» που διατρέχουν το εξωτερικό του ουρανοξύστη θα εκτρέπουν το ηλιακό φως, βοηθώντας να διατηρηθεί το κτίριο δροσερό στο τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης.

Ο ουρανοξύστης θα συνδέεται επίσης με το σύστημα τηλεψύξης της πόλης, ένα υπόγειο δίκτυο σωλήνων που διοχετεύει ψυχρό νερό στις μονάδες κλιματισμού των κτιρίων, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο ουρανοξύστης θα κατασκευαστεί εκεί που σήμερα βρίσκεται ο κυλινδρικός πύργος AXA Tower, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1986. Οι εργασίες κατεδάφισης έχουν ήδη ξεκινήσει και το νέο κτίριο θα επαναχρησιμοποιήσει μέρος των υφιστάμενων θεμελίων – μια κίνηση που ο Μεντράνο λέει ότι θα «εξοικονομήσει υλικά… και θα μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα του κτιρίου».

Παρά το γεγονός ότι είναι μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες του κόσμου, ο ορίζοντας της Σιγκαπούρης είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με πόλεις όπως το Χονγκ Κονγκ, η Σαγκάη και η Σενζέν. Μικρότερη από το Λονδίνο, η χώρα φιλοξενεί δύο πολιτικά αεροδρόμια και πολλαπλές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις – και έχουν υπάρξει εκτεταμένες αναφορές για τον περιορισμό του ύψους των κτιρίων στα 280 μέτρα στις περιοχές του κέντρου της πόλης.

Η Αρχή Αστικής Ανασυγκρότησης της Σιγκαπούρης (URA) αρνήθηκε να σχολιάσει εάν στην πόλη επιβάλλονται ή επιβλήθηκαν ποτέ περιορισμοί ύψους των κτιρίων. Η πολεοδομία δεν διευκρίνισε γιατί το 8 Shenton Way εγκρίθηκε, αν και ένας εκπρόσωπος δήλωσε στο CNN ότι «τα επιτρεπόμενα ύψη κτιρίων υπόκεινται σε τεχνικές απαιτήσεις καθώς και σε αξιολόγηση με βάση τον αντίστοιχο σχεδιασμό και το πλαίσιο του χώρου».

Μέχρι σήμερα, το μόνο άλλο κτίριο που υπερβαίνει τα 280 μέτρα είναι ο γειτονικός πύργος Guoco Tower, ο οποίος ολοκληρώθηκε το 2018. Σχεδιασμένος επίσης από την SOM, ο ουρανοξύστης έχει ύψος 290 μέτρα και στεγάζει ένα ρετιρέ διαμέρισμα που ως γνωστόν αγόρασε ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Τζέιμς Ντάισον για 73,8 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης (54,2 εκατομμύρια δολάρια) το 2019.

Εκτός από το Burj Khalifa, η SOM σχεδίασε επίσης δύο από τα 10 ψηλότερα κτίρια του κόσμου: το CTF Finance Centre στο Tianjin της Κίνας και το One World Trade Center στη Νέα Υόρκη. Ο σχεδιασμός του 8 Shenton Way είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας με την τοπική εταιρεία DCA Architects της Σιγκαπούρης.

ΠΗΓΗ: CNN

Δείτε επίσης: Κίνα: Ουρανοξύστης τυλίχτηκε στις φλόγες – Δείτε Βίντεο

Loading

Play