Σήμερα η συζήτηση Ερντογάν – Πούτιν: Στο τραπέζι τα δημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Ο κ. Ερντογάν γνωστοποίησε ότι συνομίλησε και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για τα παράνομα για τη διεθνή κοινότητα δημοψηφίσματα που έγιναν σε κατεχόμενα μέρη της Ουκρανίας.

Τα δημοψηφίσματα είχαν στόχο την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη ρωσική επικράτεια, παρά τις απειλές για νέες κυρώσεις από τη Δύση, με το Κίεβο να διαμηνύει πως δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την αλλαγή των ουκρανικών συνόρων.

Η συνομιλία με Ζελένσκι

Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι ότι χθες ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι του ζήτησε να υποστηρίξει την Ουκρανία έτσι ώστε να πειστεί με κάποιον τρόπο ο Βλαντιμίρ Πούτιν και να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους είπε πως προγραμματίζει να έχει συνδιάλεξη με τον κ. Πούτιν σήμερα.

«Ήθελα να μην είχαν διεξαχθεί τα δημοψηφίσματα και να είχαμε επιλύσει το πρόβλημα διπλωματικά», δήλωσε.

Να αναφερθεί πως τα δημοψηφίσματα τα οποία έγιναν σε περιοχές που είναι είτε υπό τον έλεγχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είτε τις ελέγχουν φιλορώσοι αυτονομιστές δεν τα αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα διότι υπήρξε παραβίαση της ουκρανικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου και δεν πληρούνται οι ελάχιστες δυνατές δημοκρατικές προϋποθέσεις.

Συζητήσεις και για ένα νέο πυρηνικό σταθμό

Είναι πολύ πιθανό οι δύο ηγέτες να μιλήσουν και για την κατασκευή ενός ακόμη τουρκικού πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στη Σινώπη στον τομέα της Τουρκίας που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως οι συνομιλίες με τον κ. Πούτιν για το ζήτημα αυτό έχουν αρχίσει ήδη.

Δείτε επίσης: Ερντογάν στο CNN Turk: “Eπιτακτική ανάγκη να αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά”