Σκωτία: Αντιδράσεις για την απόφαση δικαστηρίου να οδηγηθεί σε γυναικείες φυλακές τρανς γυναίκα-βιαστής

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η Isla Bryson ήταν άνδρας, ονόματι Adam Graham, με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ στο πρόσωπο, όταν έλαβαν χώρα οι σεξουαλικές επιθέσεις το 2016 και το 2019, ενώ είχε προσεγγίσει τα θύματά του διαδικτυακά

Την οργή ακτιβιστών και πολιτών έχει προκαλέσει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Γλασκόβης στη Σκωτία να οδηγήσει σε γυναικείες φυλακές την 31χρονη τρανς γυναίκα, Isla Bryson, η οποία είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε δύο γυναίκες, πριν ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι ακτιβιστές τονίζουν ότι η Isla Bryson ήταν άνδρας, ονόματι Adam Graham, με ξυρισμένο κεφάλι και τατουάζ στο πρόσωπο, όταν έλαβαν χώρα οι σεξουαλικές επιθέσεις το 2016 και το 2019, ενώ είχε προσεγγίσει τα θύματά του διαδικτυακά.

Η Isla Bryson ήταν γνωστή ως Adam Graham κατά το χρόνο που έλαβαν χώρα οι επιθέσεις


Η Bryson ξεκίνησε τη διαδικασία της φυλομετάβασης το 2020, και αφού είχε ήδη κατηγορηθεί για τους βιασμούς. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Bryson υποβάλλεται σε ορμονική θεραπεία, ωστόσο δεν έχει προχωρήσει σε σχετική επέμβαση.

Η ίδια αρνήθηκε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενη ότι οι σεξουαλικές συνευρέσεις με τις δύο γυναίκες έγιναν με τη συναίνεσή τους, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι καθώς η ίδια δε βρίσκει ενδιαφέρουσα τη σεξουαλική επαφή με γυναίκες, ήταν εκείνες που έκαναν το πρώτο βήμα. Επίσης, τόνισε ότι ποτέ δε θα έβλαπτε μία γυναίκα.

Το δικαστήριο έκρινε την Τρίτη ένοχη την Isla Bryson, και αποφάσισε την προσωρινή της κράτηση σε μονάδα απομόνωσης στις γυναικείες φυλακές Cornton Vale της Σκωτίας, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου που θα γίνει γνωστή η ποινή της. Τότε θα αποφασιστεί και αν η Bryson θα εκτίσει την ποινή της σε γυναικείες φυλακές ή θα μεταφερθεί σε φυλακές με άνδρες κρατούμενους.

Η Bryson ξεκίνησε τη διαδικασία φυλομετάβασης το 2020


Τι ανέφεραν τα θύματα στη δίκη που διχάζει τη Σκωτία

Ακτιβιστές κατήγγειλαν το γεγονός, που έρχεται σε συνέχεια των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της Νίκολα Στέρτζιον, που επιτρέπει σε όλα τα άτομα άνω των 16 ετών να αυτοπροσδιορίζονται με το φύλο που επιθυμούν, έχοντας ζήσει μόλις 3 μήνες με τη νέα τους ταυτότητα και χωρίς να απαιτείται ιατρική διάγνωση που να επιβεβαιώνει τη δυσφορία φύλου που αντιμετωπίζουν.

Στη διάρκεια της δίκης, το πρώτο θύμα υποστήριξε ότι ζητούσε συνεχώς από το «μυώδη δράστη» να σταματήσει ενώ τη βίαζε το 2016, ενώ η δεύτερη γυναίκα βιάστηκε σε διαμέρισμα όπου είχαν βρεθεί με τον – τότε άνδρα – δράστη, προκειμένου να παρακολουθήσουν μία ταινία το 2019. Οι δυο τους είχαν έρθει σε επαφή μέσω γνωστής ιστοσελίδας γνωριμιών.

Δείτε επίσης: Αυστραλία: Ξύπνησε ο 10χρονος που ήταν για 40 ημέρες σε κώμα μετά το ατύχημα σε σύγκρουση ελικοπτέρων