Σολτς: «Η ρωσική πλευρά δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να τελειώσει ο πόλεμος»

Ανήσυχος ο Όλαφ Σολτς για την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία συζήτησαν ο Καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι οποίοι είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

«Συμφώνησαν ότι μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία απαιτεί άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών εκ μέρους της Ρωσίας και την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τρόπους για την υποστήριξη της Ουκρανίας και συμφώνησαν να συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή, προσθέτει.

Ο κ. Σολτς δεν ανακοίνωσε κάποια επίσκεψή του στην Ουκρανία λέγοντας πως ένα τέτοιο ταξίδι «δεν επιτρέπεται να είναι απλώς μια ευκαιρία για φωτογραφία», ενώ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά και την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Δεν πρόκειται να συμμετάσχω σε μια ομάδα ανθρώπων που πάνε μέσα-έξω για μια φωτογραφία. Όταν θα το κάνω, θα πρόκειται για πολύ συγκεκριμένα πράγματα και θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα – και πάνω σε αυτό εργαζόμαστε», δήλωσε ο κ. Σολτς σε τηλεοπτική συζήτηση με πολίτες που οργανώθηκε από τον ιδιωτικό σταθμό RTL.

Ο Γερμανός Καγκελάριος έδωσε απάντηση και στο σχόλιο ενός πολίτη ο οποίος είπε ότι θεωρεί σημαντικό και τον συμβολισμό π.χ. της επαναλειτουργίας της γερμανικής πρεσβείας στο Κίεβο από την Υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο κ. Σολτς είπε:

«Δεν υποτιμώ τίποτα, αλλά είμαι υπέρ της σοβαρής πολιτικής» και πρόσθεσε ότι ήταν λογικό η κυρία Μπέρμποκ να μεταβεί στο Κίεβο για να ανοίξει και πάλι την πρεσβεία. «Θα πάρουμε βήμα βήμα τις σωστές αποφάσεις», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την επικοινωνία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία του πολέμου αφού όπως τόνισε δεν παρατήρησε κάποια αλλαγή στη στάση του.

«Για να τελειώσει ο πόλεμος, πρέπει η Ρωσία να πάρει την απόφαση να έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανία και μέχρι τώρα δεν υπάρχει ένδειξη ότι η ρωσική πλευρά έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώνει όσο το δυνατόν συντομότερα» είπε.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: Το Κίεβο εργάζεται για την απομάκρυνση των μαχητών στο Αζοφστάλ