Ο κ. Σολτς ανέφερε ότι αυτό ίσως δεν το περίμενε ο Πούτιν και του έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο»
Βέβαιος ότι η Ομάδα των Επτά θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και αποφασιστικής δράσης παρά τις ανησυχίες όλων των χωρών της G7 για τις υπάρχουσες κρίσεις είναι ο καγκελάριος της Γερμανίας κ. Όλαφ Σολτς μετά το τέλος της πρώτης συνεδρίασης της συνόδου κορυφής.
Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η οικονομία και συγκεκριμένα η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός.
«Μας ενώνουν η άποψή μας για τον κόσμο, η πίστη στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου (…) Οι συζητήσεις στην πρώτη συνάντηση πήγαν πολύ καλά», σημείωσε ο κ. Σολτς και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα πράγματα θα συνεχίσουν έτσι». Στην επόμενη συνάντηση που θα έχουν, οι ηγέτες θα μιλήσουν για θέματα επενδύσεων σε παγκόσμιες υποδομές, για την παγκόσμια υγεία και τις προκλήσεις όπως η πανδημία του κορονοϊού, ενώ το βράδυ οι εμπιστευτικές συνομιλίες θα έχουν ως αντικείμενο την πολιτική ασφάλειας. «Πρέπει να εργαστούμε για μια αρχιτεκτονική ασφάλειας στον κόσμο, η οποία θα διασφαλίζει την ειρήνη και δεν θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη», ανέφερε ο καγκελάριος.
«H G7 είναι μια καλή ομάδα και η εξεύρεση απαντήσεων είναι η απαίτηση των καιρών. Μείναμε ενωμένοι όταν οργανώσαμε την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο. Μπορεί να πει κανείς ότι ο (Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν υπολόγιζε κάτι τέτοιο και αυτό εξακολουθεί να του προκαλεί πονοκέφαλο», ενώ σχολιάζοντας την προσωπική συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν είπε ότι σχετιζόταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Η Γερμανία και οι ΗΠΑ θα ενεργούν πάντα μαζί όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας στην Ουκρανία», τόνισε, για να προσθέσει: «Στις διεθνείς σχέσεις, δεν είναι όλα λιακάδα και τριαντάφυλλα, σε αντίθεση με τη σημερινή μέρα στο Σλος Ελμάου (….) Γνωρίζουμε ότι κάτι πρέπει να γίνει. Η πραγματική επικοινωνία είναι τεράστιας σημασίας στις διεθνείς σχέσεις».
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters πάντως το οποίο επικαλείται γερμανική πηγή, το Βερολίνο δεν περιμένει να υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο της G7 για το αίτημα που έχει καταθέσει για προσωρινή απαλλαγή από τις απαιτήσεις για τα βιοκαύσιμα, αφού ΗΠΑ και Καναδάς έχουν διαφορετική άποψη.
Πριν από λίγες ημέρες είχε γίνει γνωστό ότι η Γερμανία και η Βρετανία επεδίωκαν τη ρύθμιση από την Ομάδα των Επτά. «Μια προσωρινή απαλλαγή στα βιοκαύσιμα θα συνιστούσε σημαντικό μήνυμα της G7 για τη μείωση των τιμών των σιτηρών βραχυπρόθεσμα και για χαλάρωση της κατάστασης στην αγορά», ανέφερε η ίδια γερμανική πηγή και εξήγησε ότι το αντεπιχείρημα των ΗΠΑ και του Καναδά αφορά την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Την ίδια ώρα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στη σύνοδο κορυφής.
Δείτε επίσης: Παρίσι: Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου στις χώρες παραγωγής