Σολτς: Πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας –  Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Σολτς: Πεπεισμένος ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η επικύρωση της ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι όλα τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ θα ολοκληρώσουν «πολύ γρήγορα» τη διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Σχετικά με την ενεργειακή κρίση, οι δύο ηγέτες δήλωσαν βέβαιοι ότι τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση έλλειψης, θα επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Είμαι βέβαιος ότι τώρα (η επικύρωση) θα προχωρήσει πολύ γρήγορα (…) Οι επτά χώρες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξη θα το κάνουν σύντομα», δήλωσε ο κ. Σολτς, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την κυρία ‘Αντερσον στην Στοκχόλμη, δεν θέλησε ωστόσο να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

«Θα τηρήσουμε το μνημόνιο στο οποίο καταλήξαμε με την Τουρκία σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», διαβεβαίωσε από την πλευρά της η σουηδή πρωθυπουργός. Οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν πάντως «ιστορική» την απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να προσχωρήσουν στη Συμμαχία.

«Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχύσει τη Συμμαχία στα βόρεια σύνορά της. Είναι σημαντικό, διότι δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, η Ρωσία επιχειρεί να χαράξει εκ νέου τα σύνορα», επισήμανε ο Όλαφ Σολτς και επανέλαβε τη δέσμευση των χωρών του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν να στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα γερμανικά και σουηδικά όπλα προκειμένου να ανακαταλάβουν την Κριμαία, οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν ενωμένοι.

«Τα όπλα που παρέχονται υπάρχουν προκειμένου η Ουκρανία να υπερασπιστεί το έδαφός της», δήλωσε ο κ. Σολτς, για να συμφωνήσει μαζί του η κυρία ‘Αντερσον, σημειώνοντας και εκείνη ότι τα όπλα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υπεράσπιση εδαφών».

Η ΕΕ έχει καταδικάσει την προσάρτηση της Κριμαίας και δεν έχει αναγνωρίσει την περιοχή ως ρωσικό έδαφος, αλλά πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» την Κριμαία.

Δείτε επίσης: Πακιστάν: Τουλάχιστον 20 άνθρωποι απανθρακώθηκαν μετά από τροχαίο

Loading