Σομαλία: Εξαθλιωμένοι άνθρωποι από την χειρότερη ξηρασία της τελευταίας δεκαετίας (pics)

Φεύγοντας από την ξηρασία, την πείνα, χιλιάδες ταξιδεύουν στην πρωτεύουσα της Σομαλίας

Κάθονται κάτω από τον καυτό ήλιο, πεινασμένες γυναίκες και παιδιά περιμένουν επισιτιστική βοήθεια σε έναν καταυλισμό στα περίχωρα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Έχουν περπατήσει για μέρες, ξεφεύγοντας από την ξηρασία που καταστρέφει τώρα ένα μεγάλο μέρος της αγροτικής Σομαλίας.

propoli

Οι αυξανόμενες τάσεις στην θερμοκρασία αναμένεται να διογκωθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς η περιοχή του Κέρας της Αφρικής αντιμετωπίζει τις χειρότερες συνθήκες ξηρασίας της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτή την εβδομάδα το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι 13 εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων περιοχών της Αιθιοπίας και της Κένυας, αντιμετωπίζουν σοβαρή πείνα το πρώτο τρίμηνο του 2022. Απαιτείται άμεση βοήθεια για να αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, προειδοποίησε ο οργανισμός. Το Κέρας της Αφρικής είναι από καιρό ευάλωτο στην ξηρασία και τις συνθήκες πείνας που συχνά επιδεινώνονται από την ένοπλη βία.

Η κυβέρνηση της Σομαλίας κήρυξε τον Νοέμβριο κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ανθρωπιστική βοήθεια λόγω της ξηρασίας, με τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο να περιλαμβάνουν τις νοτιοκεντρικές περιοχές των περιοχών Lower Jubba, Geddo και Lower Shabelle.

«Ο αντίκτυπος στις οικογένειες γίνεται πιο αισθητός αυτή τη σεζόν λόγω των πολλαπλών, παρατεταμένων ξηρασιών σε σύντομο χρονικό διάστημα, της επιδείνωσης της κατάστασης ασφάλειας, των προσβολών από ακρίδες στην έρημο, των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων, των μειωμένων εμβασμάτων – και των λιγότερων χρημάτων που δεσμεύονται από δωρητές». Η ομάδα βοήθειας Save the Children είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για την ξηρασία στη Σομαλία.

Μια έρευνα τον Νοέμβριο που κάλυψε 15 από τις 18 περιφέρειες της Σομαλίας διαπίστωσε ότι «η πλειοψηφία των οικογενειών έμειναν πλέον χωρίς γεύματα σε τακτική βάση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στη Σομαλία, 250.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα το 2011, όταν ο ΟΗΕ κήρυξε λιμό σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Οι μισοί από αυτούς ήταν παιδιά.

Το WFP είπε ότι χρειάζεται 327 εκατομμύρια δολάρια για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες 4,5 εκατομμυρίων ανθρώπων τους επόμενους έξι μήνες, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας.

Οι Σομαλοί ηγέτες προσπάθησαν επίσης να κινητοποιήσουν την τοπική υποστήριξη, και πολλοί έχουν ανταποκριθεί.

Μια ειδική ομάδα που συστάθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα από τον Πρωθυπουργό Μοχάμεντ Ρόμπλε συλλέγει και διανέμει δωρεές από την επιχειρηματική κοινότητα καθώς και από τους Σομαλούς της διασποράς. Μερικά από αυτά που δίνουν τρέφουν εκατοντάδες οικογένειες που κατοικούν σε στρατόπεδα όπως το Ontorley, όπου ζουν περίπου 700 οικογένειες.

«Δεν υπάρχουν (πολλές) ανθρωπιστικές υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος και αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται επειγόντως υποστήριξη και βοήθεια, όπως στέγη, τροφή, νερό και καλή υγιεινή», δήλωσε ο Abdullahi Osman, επικεφαλής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Hormuud Salaam και μέλος του prime. η ομάδα εργασίας του υπουργού για την ξηρασία. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια για τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν σε καταυλισμούς εκτοπισμένων.

Περίπου πέντε έως δέκα οικογένειες απελπισμένες φτάνουν στον καταυλισμό του Ontorley κάθε μέρα, σύμφωνα με την αρχηγό του στρατοπέδου Nadiifa Hussein.

Η Faduma Ali είπε ότι έκανε πεζοπορία περισσότερα από 500 χιλιόμετρα (310 μίλια) από το σπίτι της στο Saakow, μια πόλη στην επαρχία Middle Jubba, μέχρι το Mogadishu.

«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω οφείλονται στην ξηρασία», είπε στο Associated Press. «Δεν είχαμε νερό και τα ζώα μας είχαν χαθεί και όταν έχασα τα πάντα, περπάτησα το δρόμο για επτά ημέρες».

Η Amina Osman, μια εμφανώς αδυνατισμένη επίσης από το Saakow, είπε ότι δύο γυναίκες μαζί τους στο ταξίδι τους στο Mogadishu πέθαναν από την πείνα στην πορεία.

«Συναντήσαμε πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης νερού και φαγητού», είπε η μητέρα τεσσάρων παιδιών. «Περπατήσαμε από το χωριό μας μέχρι αυτόν τον οικισμό. Περάσαμε οκτώ μέρες στο δρόμο».

Περισσότεροι ασθενείς με οξύ υποσιτισμό φτάνουν στο Νοσοκομείο Martino του Μογκαντίσου και κάποιοι έχουν πεθάνει, δήλωσε ο διευθυντής Δρ Abdirizaq Yusuf. Οι ασθενείς με υποσιτισμό νοσηλεύονται δωρεάν, είπε.

«Λόγω των αυξημένων περιπτώσεων οξέος υποσιτισμού, το νοσοκομείο απασχολεί πλέον ειδικούς γιατρούς και διατροφολόγους που βοηθούν όσους έχουν πληγεί περισσότερο», είπε. «Ένας μεγάλος αριθμός είναι από απομακρυσμένες περιοχές της Σομαλίας και τώρα ζει σε καταυλισμούς (εκτοπισμένων)».

Πηγή: AP News

Δείτε επίσης: Καναδάς: Οι αποκλεισμοί στα σύνορα με τις ΗΠΑ συνεχίζονται καθώς οι διαδηλωτές αυξάνονται – Δείτε εικόνες

Loading