Σουηδία: Ακόμα μακριά από το στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Σουηδία: Ακόμα μακριά από το στόχο της ένταξης στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ συζητήθηκε μεταξύ εκπροσώπων της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Τουρκίας στην Άγκυρα την Τετάρτη, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία. Όμως, η Σουηδία απέχει πολύ από την επίτευξη αυτού του στόχου δήλωσε ο Σουηδός διαπραγματευτής Όσκαρ Στένστρομ

Σύμφωνα με τον Στένστρομ, η συνάντηση εστίασε στο πώς η Σουηδία συμμορφώνεται με την τριμερή συμφωνία με την Τουρκία και τη Φινλανδία που υπογράφηκε πριν από ένα χρόνο. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία της Σουηδίας που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου και το έργο της κατά του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, που θεωρείται από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ τρομοκρατική οργάνωση) καθώς και οι εξαγωγές όπλων.

«Απέχουμε πολύ από το να πετύχουμε το στόχο», δήλωσε ο Σουηδός διαπραγματευτής σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο αγώνας κατά του ΡΚΚ έχει ενταθεί», συνέχισε αναφέροντας ως παράδειγμα τη δίωξη που ασκήθηκε την περασμένη εβδομάδα εναντίον ενός ύποπτου χρηματοδότη του ΡΚΚ.

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι περισσότερο δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι η Σουηδία επιτρέπει διαδηλώσεις με σημαίες του ΡΚΚ, κάτι για το οποίο ο Στένστρομ απάντησε ότι η Σουηδία έχει εκτεταμένη ελευθερία έκφρασης.

Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να αποδεχθεί τη σουηδική αίτηση του ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

«Η Σουηδία έχει προσδοκίες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις εκπληρώσουμε», είπε ο Ερντογάν στον Τύπο, προσθέτοντας ότι για να εκπληρώσει η Τουρκία αυτές τις προσδοκίες, η Σουηδία πρέπει πρώτα να κάνει το δικό της κομμάτι.

Ο Ερντογάν πιστεύει ότι η σουηδική αστυνομία θα πρέπει να πει όχι σε περισσότερες διαδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι αντίπαλοι. Όσο αυτοί που αποκαλεί «τρομοκράτες» συνεχίζουν να διαδηλώνουν στη Σουηδία, η χώρα δεν θα αλλάξει, πρόσθεσε.

Όμως ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον υπερασπίστηκε τις ενέργειες της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων στο Σουηδικό κοινοβούλιο, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έκανε αυτό που είχε πει ότι θα κάνει για το ζήτημα.

«Η Σουηδία έχει την ίδια νομοθεσία με πολλούς συμμάχους στο ΝΑΤΟ, όπου η ελευθερία της έκφρασης επιτρέπει τις διαδηλώσεις», είπε, προσθέτοντας ότι η συμμετοχή σε διαδηλώσεις και η χρήση συμβόλων χρησιμοποιούνται ήδη ως αποδεικτικά στοιχεία στη δίωξη του ύποπτου χρηματοδότη του PKK.

Το γεγονός ότι τέτοια πράγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία βάσει της νέας νομοθεσίας θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη συμμετοχή του κόσμου σε τέτοιες διαδηλώσεις και επομένως να πείσει την Τουρκία να πει ναι στην αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εκτιμά ο Σουηδός διαπραγματευτής.

Λαμβάνοντας υπόψη την απροθυμία της Τουρκίας, ο Στένστρομ δεν θέλησε να κάνει εικασίες για το πότε η Σουηδία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και επισήμανε ότι δεν χρειάζεται μόνο η έγκριση του Ερντογάν αλλά και του τουρκικού κοινοβουλίου.

«Η Σουηδία θα μπορούσε να γίνει μέλος ανά πάσα στιγμή», σημείωσε.

Δείτε επίσης: Νότια Αφρική: Η έκθεση για τη φερόμενη ρωσική συμφωνία όπλων αναμένεται σε δυο μήνες

Loading