Στ. Ντιπάρτμεντ: Να διατηρηθεί η πολυθρησκευτικότητα της Αγίας Σοφίας

Η Αμερική συνεχίζει να στηρίζει τη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, όπως δηλώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωση του.  

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες στον κόσμο για το 2019, στηρίζει τη διατήρηση του υπάρχοντος καθεστώτος της Αγίας Σοφίας στη Κωνσταντινούπολη. 

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολυθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές. 

Οι ΗΠΑ έθεταν συνεχώς το θέμα στην Τουρκία

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».