Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θα αναγνωρίζαμε κυβέρνηση Ταλιμπάν υπ’ όρους

O εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Θα αναγνωρίσουμε μια κυβέρνηση των Ταλιμπάν παρά μόνο αν το ισλαμιστικό κίνημα σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών και απορρίπτει τους τρομοκράτες»

Και συνέχισε ο ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Σε ό,τι αφορά τη θέση μας έναντι της οποιαδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης στο Αφγανιστάν αυτή θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά αυτής της κυβέρνησης. Θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά των Ταλιμπάν».

Επίσης ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών: «Μια μελλοντική αφγανική κυβέρνηση που θα προφυλάσσει τα θεμελιώδη δικαιώματα του λαού της συμπεριλαμβανομένων αυτών του μισού πληθυσμού της των γυναικών και των κοριτσιών της και δεν θα προσφέρει ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκράτες, θα ήταν μια κυβέρνηση με την οποία θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε».

Ο κ. Πράις σημείωσε επίσης ότι ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος Ζαλμάι Χαλιλζάντ, βρίσκεται ακόμη στο Κατάρ, όπου διεξάγονται συνομιλίες με τους Ταλιμπάν επί αρκετούς μήνες, διευκρινίζοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να συζητούν με αντιπροσώπους του Ισλαμιστικού κινήματος σε αυτή τη Χώρα της Μέση Ανατολή.

Το σημαντικό όμως είναι ότι απέφυγε να πει με σαφήνεια αν η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναγνωρίζει τον Άσραφ Γάνι ως τον νόμιμο πρόεδρο του Αφγανιστάν, μετά τη φυγή του την Κυριακή.

«Δεν υπήρξε επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας», περιορίστηκε να πει ο κ. Πράις.

«Είναι κάτι για το οποίο συνεργαζόμαστε με τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας ερωτηθείς ποιον αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ ως τον νόμιμο ηγέτη του Αφγανιστάν.

Τέλος κατέληξε: «Η πολιτική κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα».

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων