Στις κάλπες σήμερα οι Νορβηγοί για τις βουλευτικές εκλογές: Αναμένεται νίκη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών

Οι Νορβηγοί πηγαίνουν σήμερα στις κάλπες κατά την πρώτη από τις δύο ημέρες ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών – Εκλέγουν νέα βουλή και τον πρωθυπουργό της χώρας. 

Στις εκλογές αυτές τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, η κλιματική αλλαγή και το πώς η πετρελαιοπαραγωγός χώρα θα προσαρμοστεί στην ενεργειακή μετάβαση.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα αναμένεται να διαδεχτεί στην εξουσία τον συντηρητικό κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ, παρά το γεγονός πως οι Εργατικοί θα χρειαστούν τη στήριξη τουλάχιστον δύο ακόμη κομμάτων για να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Το πρόσωπο που προβλέπεται ότι θα είναι ο νέος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 12ης και 13ης Σεπτεμβρίου είναι ο αρχηγός των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, ο οποίος έχει δεσμευτεί ότι θα ασχοληθεί με το θέμα της ανισότητας προσφέροντας φοροελαφρύνσεις για τις οικογένειες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και αυξήσεις για τους πλούσιους.

Τα… άδικα στατιστικά

Το πλουσιότερο 1% των Νορβηγών πληρώνει χαμηλότερη φορολογία εισοδήματος σε σχέση με εκείνους με έναν μέσο μισθό, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας, ενώ το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος αυξήθηκε από 3,3% που ήταν το 2001 σε 11,7% που ήταν το 2019.

Πρέπει να έχουμε μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, οι οποίες αυξήθηκαν με την προηγούμενη κυβέρνηση“, δήλωσε ο κ. Στέρε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters στο περιθώριο μιας πρόσφατης προεκλογικής εκδήλωσης.

Δύσκολες οι συνομιλίες για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού 

Περιπλέκοντας τα πράγματα για τους Εργατικούς η κλιματική αλλαγή έχει ανακύψει ως το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους ψηφοφόρους και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι λιγοστές κοινοβουλευτικές έδρες θα πάνε σε κόμματα και σε βουλευτές που επιθυμούν να περιορίσουν τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια βασική πηγή θέσεων εργασίας.

Ο κ. Στέρε ευελπιστεί οι Εργατικοί, το Κεντρώο Κόμμα και η Σοσιαλιστική Αριστερά να σχηματίσουν μεταξύ τους πλειοψηφία και οι μετεκλογικές διαπραγματεύσεις να καταστήσουν δυνατή την επιστροφή του τρικομματικού συνασπισμού που κυβερνούσε τη χώρα από το 2005 ως το 2013.

Αλλά κάτι τέτοιο παραμένει απολύτως αβέβαιο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Στέρε πιθανόν να εξαρτηθεί (εκτός από το Κεντρώο κόμμα και τη Σοσιαλιστική Αριστερά) είτε από το Κόκκινο Κόμμα, που επιδιώκει κοινωνικές μεταρρυθμίσεις βασισμένες στην μαρξιστική ιδεολογία, ή από το Πράσινο Κόμμα που θέλει να έχει σταματήσει η εξόρυξη πετρελαίου στη χώρα μέχρι το 2035.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr