Στο βρόντο οι προσπάθειες κατευνασμού της Γαλλίας από Αυστραλία, ΗΠΑ και Βρετανία – Ο «Ψυχρός Πόλεμος» με την Κίνα
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία» διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».
Ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον οι προσπάθειες των τριών να κατευνάσουν τη Γαλλία δεν έχει φέρει αποτέλεσμα. Το Παρίσι επιδιώκει να συσπειρώσει πίσω του την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανεβάσει το κόστος και για τους τρεις. Μένει να αποδειχθεί εάν η Γερμανία θα το ακολουθήσει ή θα επιχειρήσει να μεσολαβήσει, προκαλώντας, όμως, τη δυσφορία των Γάλλων και ίσως βαθύ ρήγμα στους κόλπους της Ένωσης.
Η στρατιωτική συμμαχία ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία, που αποσκοπεί στο να αντισταθμίσει την υπεροχή της Κίνας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, φαίνεται ότι θα μείνει στην ιστορία ως σημείο καμπής στη διεθνή γεωπολιτική σφαίρα.
Κλιμακώνει τον ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, ενώ αποτελεί παράλληλα, ένα «σχίσμα» της Δύσης και πολλοί μιλούν για τη γένεση ενός «νέου ΝΑΤΟ» στον Ειρηνικό. Η AUKUS ενισχύει την αντίληψη ότι η Ουάσιγκτον δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο, λίγες εβδομάδες μετά την άρον-άρον απόσυρση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν.
Το Παρίσι παίζει δυνατά το χαρτί της αμυντικής και στρατηγικής αυτονόμησης της Ευρώπης
Η συγκρότηση ευρωστρατού είναι κάτι που έχει αποδεχθεί και το Βερολίνο, αλλά δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τον εννοεί με τον ίδιο τρόπο. Είναι ενδεικτικό ότι η Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε υπέρ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην –άνευ προηγουμένου– χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.
Υπενθυμίζουμε ότι η συμφωνία των τριών κρατών, σήμανε την ακύρωση της σύμβασης 56 δισ. ευρώ για την απόκτηση ενός στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, και την αναγγελία προγράμματος για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το πώς θα εξελιχθούν οι ενδοευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις γι’ αυτό το ζήτημα, είναι σαφές ότι σ’ όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη επικρατεί μία δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι οι Αμερικανοί άφησαν τους Ευρωπαίους εκτός παιχνιδιού.
Δείτε επίσης: AUKUS: Η συμφωνία έκλεισε τον Ιούνιο στην Κορνουάλη – Στο σκοτάδι ο Μακρόν
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα από εκπαιδευτικούς στη Θεσσαλονίκη
- Δημοσιεύθηκε η τέταρτη Έκθεση βιώσιμης ανάπτυξης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
- Ολυμπιακός: Η τριήμερη ανάπαυλα και η νοοτροπία νίκης
- Αρκάς: Μια δημιουργική Παράσταση για την Παρασκευή
- Με ανανεωμένο θεματολόγιο προσφέρει έμπνευση το TEDxUniversityofMacedonia 2024
Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr