Συνάντηση Ό.Σολτς με τους ηγέτες της Λιθουανίας και της Πολωνίας – “Να σταματήσει αμέσως” η στρατιωτική δράση, ζήτησαν οι τρεις αξιωματούχοι

Ο καγκελάριος και οι ηγέτες της Λιθουανίας και της Πολωνίας τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Να σταματήσει αμέσως κάθε στρατιωτική δράση, να αποσύρει άνευ όρων τις  ένοπλες δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από ολόκληρη την επικράτεια της Ουκρανίας και να σεβαστεί πλήρως την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της», καλούν τη Ρωσία ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα απόψε στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της καγκελαρίας, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που επικρατεί μέσα και γύρω από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την πολεμική επιθετικότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας, ενώ επαίνεσαν την «γρήγορη και αποφασιστική» αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δέσμη κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή, και αντιπροσωπεύει «νέα ποιότητα» σε έκταση και βάθος. Συμφώνησαν επίσης ότι χρειάζεται να αποφασιστούν επιπλέον στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα.

Ο καγκελάριος και οι ηγέτες της Λιθουανίας και της Πολωνίας τόνισαν ακόμη ότι πρέπει να ενισχυθεί η ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης: Ο Ζοζέπ Μπορέλ συγκάλεσε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών της ΕΕ για την Ουκρανία, αύριο, Κυριακή