Συνεδριάζει επειγόντως σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση.

Ωστόσο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται για τέταρτη φορά επειγόντως σήμερα, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την υιοθέτηση τέτοιας απόφασης και το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αντιτίθενται σε μία κοινή θέση.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων συνεδριάσεων, την προηγούμενη Δευτέρα και Τετάρτη, οι ΗΠΑ αντιτάχθηκαν, σύμφωνα με τους διπλωμάτες, στην έγκριση δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας που ήθελε να εκφράσει αποδοκιμασία και ανησυχία για τα θύματα μεταξύ των αμάχων, να ζητήσει τον τερματισμό των εχθροπραξιών, και να επιβεβαιώσει το σχέδιο της λύσης των δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ που επικρίνουν την αμερικανική στάση και ζητούν από την Ουάσινγκτον να απευθύνει και από την πλευρά της έκκληση για την κατάπαυση των εχθροπραξιών, την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για την επιστροφή της Αμερικής στην διεθνή σκηνή και την πολυμερή συνεργασία έπειτα από την θητεία Τραμπ.

«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες», απάντησε ο Άντονι Μπλίνκεν όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις αυτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία, και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι κάθε ενέργεια ή κάθε δήλωση θα πρέπει να προωθεί τον στόχο του τερματισμού της βίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε χθες για πρώτη φορά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Στόχος μας παραμένει να βάλουμε τέλος το συντομότερο δυνατόν στον σημερινό κύκλο βίας», διαβεβαίωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τις περαιτέρω πληροφορίες που είχε ζητήσει από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε τα τοπικά γραφεία των Associated Press και Al Jazeera στην Γάζα, όμως εξήγησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα.

Δείτε επίσης: ΕΕ – ΗΠΑ: Επικοινωνία Μπορέλ-Μπλίνκεν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

YouTube
YouTube