Στο περιθώριο της παρουσίας του στις Συνόδους Κορυφής, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει και νέες κυρώσεις, αλλά και την αυστηροποίηση αυτών που έχουν ήδη επιβληθεί κατά της Ρωσίας, για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Θα εγκριθούν νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία
Αρχής γενομένης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει με τη συμμετοχή του κ. Μπάιντεν, αλλά και με μήνυμα μέσω τηλεδιάσκεψης του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, οι ηγέτες των χωρών της Συμμαχίας θα εγκρίνουν την ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, με την αποστολή τεσσάρων νέων ομάδων μάχης σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Όπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτνερμπεργκ, αυτή την ώρα υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες συμμαχικά στρατεύματα σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη τη Συμμαχία, 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη και 40.000 υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας. Η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας σημαίνει πρακτικά ότι το ΝΑΤΟ έχει οχτώ πολυεθνικές μάχιμες ομάδες από τη Βαλτική ως της Μαύρη Θάλασσα, με δεδομένο ότι έχει ήδη ομάδες σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.
Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να εγκρίνουν και νέα μέσα στήριξης στην Ουκρανία, τόσο απέναντι σε κυβερνοεπιθέσεις όσο απέναντι και σε βιολογικές απειλές, ενώ θα θέσουν και την Κίνα προ των ευθυνών της, προκειμένου να μην στηρίξει στρατιωτικά τη Ρωσία.
Δράσεις για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
Συν τοις άλλοις, ο Αμερικανός πρόεδρος πιθανότατα θα ανακοινώσει δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη και τη μείωση της εξάρτησής της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.
Οπως δήλωσε ο Σάλιβαν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να προβεί σε μια σειρά από νέες ανακοινώσεις, συμπεριλαμβανομένης «μιας κοινής δράσης για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση επιτέλους της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο», καθώς και «μακροπρόθεσμες προσαρμογές στη στάση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ανατολική πλευρά».
Ο Μπάιντεν θα αναλάβει επίσης περαιτέρω δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα «για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ροή προσφύγων» από την Ουκρανία, είπε ο Σάλιβαν.
Έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία
Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα επαναλάβει τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή με την ελληνική συνδρομή σε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό, καθώς και τη στήριξη – χωρίς αστερίσκους – των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η στήριξη, παράλληλα, συνεχίζεται και σε ανθρωπιστικό επίπεδο, με την υποδοχή τουλάχιστον 13.000 Ουκρανών στη χώρα μας, ως σήμερα.
Ταυτόχρονα, από την έδρα της Συμμαχίας, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει την αταλάντευτη στήριξη της κυβέρνησης στο Διεθνές Δίκαιο, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αλλά και στο δικαίωμα της Ουκρανίας να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα έναντι της ρωσικής εισβολής. Σε αυτή τη γραμμή, άλλωστε, θα κινηθούν και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Κοινή Δήλωση μετά τη Σύνοδο Κορυφής, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ασφάλεια της Συμμαχίας και ειδικά για την Ανατολική Πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.
Δείτε επίσης: Πως διαμορφώνει ο Μητσοτάκης το (προεκλογικό) πολιτικό τοπίο με ορίζοντα το 2023
- Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Λέσβο: Κατολισθήσεις και κλειστά σχολεία
- Δημοτικότητα του Ντόναλντ Τραμπ στο 47% κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του
- Καιρικές συνθήκες στη Μακεδονία και Θράκη
- Σημαντική προληπτική διαδικασία στα σχολεία της Λέσβου μετά τον σεισμό
- Ο Τραμπ εκφράζει την υποστήριξή του για την εξαγορά του TikTok από τον Μασκ