Σύνοδος Κορυφής G20: Οι ηγέτες θα δεσμευθούν για μείωση της περιόδου ανάπτυξης εμβολίων από 300 σε 100 ημέρες

Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου αναμένεται να δεσμευθούν στη στήριξη των προσπαθειών προκειμένου να μειωθεί στις 100 ημέρες η περίοδος που απαιτείται για την ανάπτυξη νέων εμβολίων, φαρμάκων και τεστ σε μία πανδημία, σύμφωνα με προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης.

Σε φυσιολογικές συνθήκες, η ανάπτυξη εμβολίων χρειάζεται πάνω από μία δεκαετία, αλλά η πανδημία της COVID-19 πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου ταχύτητα στις έρευνες, τις δοκιμές και τις ρυθμιστικές διαδικασίες που κατέστησαν δυνατόν το να έχουμε εμβόλια μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο.

propoli

Τώρα οι ηγέτες της G20 θέλουν η περίοδος αυτή να μειωθεί περαιτέρω, καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης κάποιου στελέχους του κορονοϊού, για το οποίο τα εμβόλια να μην προσφέρουν σοτν άνθρωπο ένα ικανοποιητικό ποσοστό προστασίας. 

Ωστόσο, η μείωση του χρόνου ανάπτυξης των εμβολίων θα ήταν και μια σημαντική εξέλιξη μακροπρόθεσμα, σε περιπτώσεις νέων πανδημιών στο μέλλον. 

Σε περιπτώσεις υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που προκαλείται από μια πανδημία, «θα στηρίξουμε την επιστήμη προκειμένου να μειωθεί ο κύκλος για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών μεθόδων από 300 σε 100 ημέρες», ανέφερε το προσχέδιο ανακοίνωσης στο οποίο απέκτησε πρόσβαση το πρακτορείο Reuters και που οι ηγέτες της G20 αναμένεται να υιοθετήσουν κατά τη διάρκεια συνόδου το σαββατοκύριακο στη Ρώμη.

Το προσχέδιο μπορεί και πάλι να υποστεί αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά αξιωματούχοι είπαν ότι η δέσμευση αυτή αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη.

Ένα από τα μέτρα που θεωρούνται κρίσιμα για τη μείωση του χρόνου που χρειάζεται για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων είναι η συντόμευση των κλινικών δοκιμών.

Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό με τη διευκόλυνση της συνεργασίας για τη διενέργεια δοκιμών, τη θέσπιση μεγάλων μητρώων για εθελοντές και τη στενότερη συμμετοχή των ρυθμιστικών αρχών κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, εργάζεται για να ενισχύει τα δίκτυα κλινικών δοκιμών για εμβόλια και θεραπείες για να έλθουν κοντά αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και τη διενέργεια των δοκιμών.

Οι νέες τεχνολογίες, όπως αυτή του mRNA, έχουν επίσης δείξει ότι επιτρέπουν την ταχύτερη ανάπτυξη νέων εμβολίων.

Στήριξη των ηγετών του G20 στον ΠΟΥ

Οι ηγέτες της G20 θα στηρίξουν επίσης τον στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού που πληροί τα σχετικά κριτήρια σε κάθε χώρα παγκοσμίως έως τα μέσα του 2022, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου.

Αυτό θα μείωνε τη σημερινή τεράστια ανομοιότητα στην κυκλοφορία των εμβολίων. Πολλές πλουσιότερες χώρες έχουν ήδη φθάσει τον στόχο αυτό, αλλά πολλά φτωχότερα κράτη παραμένουν κάτω από το 5%.

Το προσχέδιο του κοινού κειμένου είναι ασαφές σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των παγκόσμιων κανόνων για να επιτραπεί η γρήγορη πρόσβαση ανεξάρτητων ερευνητών σε περιοχές όπου υπάρχει ξέσπασμα μιας νόσου προκειμένου να υπάρξει προσπάθεια για την όσο τον δυνατόν πιο γρήγορη αντιμετώπιση πιθανών κρίσεων.

Αυτό αποτέλεσε επίμαχο ζήτημα για μήνες με την Κίνα, όπου εντοπίστηκε αρχικά ο νέος κορονοϊός, με τη χώρα να επικρίνεται για ανεπαρκή συνεργασία, κάτι που το ίδιο το Πεκίνο αρνείται.

Οι ηγέτες αναμένεται επίσης να χαιρετίσουν τις πολυμερείς προσπάθειες που στόχο έχουν τη στήριξη και ενίσχυση της ετοιμότητας και της απάντησης απέναντι σε μια πανδημία, «συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης ενός πιθανού διεθνούς εργαλείου ή συμφωνίας στο πλαίσιο του ΠΟΥ», ανέφερε το προσχέδιο του κειμένου.

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Ακολουθήστε το politic.gr Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Politic.gr

Loading